Începe dansul în Grecia: retrageri masive de bani în ciuda controalelor de capital

Situaţia financiară a grecilor continuă să se înrăutăţească ca urmare a neînţelegerilor dintre FMI şi ceilalţi creditori europeni ai Greciei. Tensiunile se simt şi în rândul cetăţenilor, care au retras în ultimele 45 de zile aproximativ 2,5 miliarde de euro din conturile bancare.
Cetăţeni greci stau la coadă pentru a scoate bani de la bancomat.
Cetăţeni greci stau la coadă pentru a scoate bani de la bancomat. (Captură Foto)

Amânarea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi au adus înapoi fantoma Grexitului. Neînţelegerea profundă dintre Fondul Monetar Internaţional şi creditorii europeni, posibilitatea unui Grexit şi ezitarea Greciei de a accepta măsuri de austeritate suplimentare au amplificat nesiguranţa în rândul cetăţenilor încă o dată.

Şi ce fac cetăţenii atunci când simt nesiguranţă politică şi economică? Aleargă la bănci şi îşi retrag banii.

În ultimele 45 de zile, aproximativ 2,5 miliarde de euro au fost retraşi din băncile elene. Şi acest lucru a avut loc în ciuda controalelor de capital care permit elenilor să retragă un maxim de 1.800 de euro pe lună.

Totuşi, într-o situaţie mai bună se află cei care au adus numerar în bănci, respectiv numerarul care a fost retras în mare parte înainte de impunerea controalelor de capital în iulie 2015 ca urmare a unei retrageri masive de bani în perioada noiembrie 2014-iunie 2015. Celor care şi-au adus banii deţinuţi în particular şi i-au depus la bănci li se permite să retragă peste limita de 1.800 de euro pe lună.

Conform ziarului Eidiseis, retragerea de numerar din ultimele 45 de zile a pus pe jar bancherii.

În plus, pe lângă retragerile de numerar, împrumuturile pentru afaceri şi ipoteci în valoare totală de 500 milioane de euro au devenit problematice. Acesta ar fi un semn că amânarea finalizării celei de-a doua evaluări a amplificat nesiguranţa în rândul grecilor, mai susţine ziarul.

Discutând cu Eidiseis, mai multe surse din Uniunea Băncilor Greceşti au declarat că “timpul nu lucrează în avantajul nostru”.

Sursele au subliniat faptul că guvernul şi creditorii ar trebui să ajungă la un compromis.

Începând cu luna februarie, website-urile elene pentru ştiri economice au raportat că peste un miliard de euro au fost retraşi în ianuarie 2017.

Conform unui raport publicat în noiembrie 2015, peste 120 miliarde de euro au fost scoşi din băncile elene în timpul anilor de criză. Aproximativ 45 miliarde de euro au ieşit din bănci în perioada noiembrie 2014-2015. Totodată, 80% din această sumă, adică aproximativ 36 miliarde de euro, sunt păstraţi în gospodării, în seifuri de companii sau în cutii de valori la bănci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie