Încasările din turism reprezintă 3% din veniturile oraşului-staţiune Băile Olăneşti
alte articole
Circa 22.000 turişti au optat în 2012, până în prezent, pentru staţiunea Băile Olăneşti, încasările din turism reprezentând 3% din totalul veniturilor oraşului, a declarat primarul oraşului, Vasile Sorin Vasilache.
Din totalul turiştilor, pensionarii reprezintă aproximativ 70%.
"În oraşul Băile Olăneşti în anul 2012 se estimează un grad de ocupare în perioadele de iarnă şi vară în procent de până la 100%, iar în restul perioadei, un grad de ocupare de până la 60% din locurile de cazare puse la dispoziţie de structurile de primire turistică, rezultand până în prezent un număr de circa 22.000 de turişti.
Comparativ cu anul precent, procentul de ocupare este mai mare, constatându-se o mobilitate crescută a turiştilor", a precizat primarul oraşului Băile Olăneşti, precizând că aceste informaţii statistice sunt orientative, datele putând suporta modificări la nivelul acestui an, având în vedere investiţiile care se derulează în staţiune.
Populaţia stabilă a oraşului Băile Olăneşti, conform recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011, este de 4.064 locuitori, populaţia salariată reprezentând aproximativ 20%.
Băile Olăneşti, cu un număr de 47 vile)hoteluri(moteluri)pensiuni, este printre puţinele locuri din ţară unde se fac tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afecţiuni alergice, prin injecţii cu apă minerală sulfuroasă izotonă recoltată direct de la sursă.
Aflată la 18 km NV de Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti ocupă primul loc printre staţiunile balneoclimaterice din România în ceea ce priveşte numărul de izvoare, calităţile terapeutice şi debitul total zilnic al acestora, cât şi varietatea compoziţiei şi a concentraţiei apelor minerale.
Factorul climatic, relieful variat şi factorul hidromineral, ce constă în peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare şi 5 sonde apă sulfuroasă pentru băi), dau posibilitatea tratării la Olăneşti a uni palete largi de afecţiuni. Astfel, în staţiune pot fi tratate: afecţiuni digestive, renale şi ale căilor urinare, cronice ale ficatului şi căilor biliare, respiratorii, metabolice şi de nutriţie, dermatologice, alergice, cardiovasculare, endocrine sau ginecologice cronice.
Centrul turistic şi aleea izvoarelor au fost integral modernizate în urmă cu doi ani prin fonduri PHARE. De asemenea, în parcul central s-au deschis o piscină acoperită cu apă termală, un centru balnear, precum şi o parcare supraetajată de 200 de locuri.
Apele izvoarelor din staţiunea Băile Olăneşti au fost medaliate cu aur la Expoziţia Internaţională de la Viena, datorită eficienţei lor în tratamentele medicale.
Staţiunea se află într-o zonă montană înconjurată de rezervaţii naturale deschise vizitatorilor, precum Rezervaţia de Tisa şi Rezervaţia naturală Stogu (în cadrul Parcului Naţional Buila-Vânturariţa), precum şi rezervaţia Rădiţa - Mânzu din Munţii Căpăţânii, rezervaţia Lacul Frumos din Mosoroasa si Rezervaţia de Nuferi Albi şi Galbeni din Băile Olăneşti. În Băile Olăneşti pot fi practicate mai multe tipuri de turism: balnear, montan, agroturism, sportiv, de odihnă şi relaxare.
Oraşul Băile Olăneşti are un număr de opt localităţi componente: Livadia (reşedinţă), Olăneşti, Cheia, Comanca, Pietriş, Mosoroasa, Tisa şi Gurguiata.
Turismul balnear poate fi aplicat, în prezent, în România în cadrul următoarelor staţiuni: Amara, Bazna, Băile Felix, Băile Govora, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Călămăneşti-Căciulata, Covasna, Geoagiu Băi, Lacul Sărat, Moneasa, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Praid, Pucioasa, Sărata Monteoru, Sângeorgiu de Mureş, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Turda, Vatra Dornei, Voineasa, Eforia Nord, Techirghiol, Neptun, Saturn şi Mangalia.
Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, declara recent că turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze şi că una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va consta în investiţii în infrastructura specifică, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu.