Marinescu(ANCOM): Românii plătesc unul dintre cele mai mici tarife din UE la telefonia mobilă
alte articole
Utilizatorii români plătesc în prezent unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană la telefonie mobilă, respectiv 2,2 eurocenţi(minut, de 7 ori mai puţin comparativ cu 2003, a declarat marţi preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
"Acest lucru arată care este efectul reglementării adecvate asupra dezvoltării unei pieţe şi a unei societăţi, în general. De-a lungul acestor 10 ani, reglementarea a redus tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile cu aproape 70% de la 9,72 eurocenţi în 2003, la 3,07 eurocenţi în 2012, consumul mediu crescând exponenţial cu 269% în aceşti 10 ani. Acest lucru a stimulat concurenţa, a stimulat investiţiile operatorilor în reţele şi a funcţionat în beneficiul utilizatorilor”, a spus Cătălin Marinescu în deschiderea conferinţei internaţionale "Înapoi în viitor: următorii 10 ani în piaţa de comunicaţii".
Potrivit documentului prezentat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), piaţa comunicaţiilor electronice din România este astăzi una dintre cele mai competitive pieţe de comunicaţii la nivelul Uniunii Europene, utilizatorii români beneficiind de tarife mici, servicii de calitate şi rate de penetrare în creştere.
Raportul marchează cele mai importante evoluţii ale pieţei în aceşti ani, dar şi cele mai importante acţiuni de reglementare, subliniind faptul că în aceşti zece ani Autoritatea a acţionat sistematic şi consecvent pentru promovarea concurenţei, maximizarea beneficiilor utilizatorilor şi stimularea investiţiilor eficiente în infrastructuri, prin mai multe cicluri de analize de piaţă şi de remediere a problemelor concurenţiale identificate, prin reglementarea tarifelor unor servicii cheie pentru funcţionarea competitivă a pieţelor, desemnarea furnizorilor de serviciu universal, precum şi printr-o serie de intervenţii simetrice, cum ar fi implementarea portabilităţii numerelor, închiderea planului naţional de numerotaţie, adoptarea de măsuri dedicate informării şi protejării intereselor utilizatorilor finali.
Astfel, telefonia mobilă a avut creşteri spectaculoase în România, atât în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, care a înregistrat o creştere cu 257% din 2003 până în 2011, cât şi în ceea ce priveşte traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute în 2003 la 205 minute în 2011.
Deşi numărul de linii de telefonie fixă a crescut cu 7% între 2003-2011, traficul total de voce a scăzut cu 32%, datorită scăderii traficului către reţele fixe, ceea ce a condus la scăderea traficului de voce realizat în medie lunar de la o linie de telefonie fixă la 106 minute în 2011, comparativ cu 170 minute efectuate în medie lunar în 2003, se arată în documentul prezentat de ANCOM.
Totodată, implementarea portabilităţii numerelor în 2008 a contribuit la creşterea libertăţii de alegere a utilizatorilor finali, până în prezent fiind portate peste 580.000 de numere de telefonie mobilă şi peste 280.000 de numere de telefonie fixă.
În ceea ce priveşte serviciile de acces la internet, acestea au cunoscut o creştere continuă în aceşti zece ani, numărul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungând la 10,8 milioane la sfârşitul lui 2011, de la 0,2 milioane în 2003. Referitor la internetul fix, raportul ANCOM arată că România ocupa la începutul anului 2012 primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea conexiunilor foarte rapide, de cel puţin 30 Mbps, aceasta fiind de aproximativ 45% din totalul conexiunilor fixe (3,3 milioane).
"Introducerea noilor tehnologii a modificat structura conexiunilor active de acces mobil la internet, în 2011 peste 3 milioane conexiuni fiind realizate prin 3G, 3G+, EV-DO. În prezent, cea mai ridicată viteză disponibilă pentru accesul mobil la internet este de 43,2 Mbps, în timp ce în anul 2003 cea mai avansată tehnologie mobilă era CDMA, având o viteză maximă de 153 kbps", mai spus reprezentanţii ANCOM.
De asemenea, şi numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale s-a dublat în această perioadă, de la 2,7 milioane abonaţi în 2003 la 5,7 milioane abonaţi la sfârşitul lui 2011, în special pe fondul apariţiei tehnologiei DTH (care a atras 2,1 milioane abonaţi până la 31 decembrie 2011, cu preponderenţă din mediul rural, unde dezvoltarea reţelelor de cablu este mai costisitoare).
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat marţi în cadrul conferinţei internaţionale „Înapoi la viitor: următorii 10 ani în piaţa de comunicaţii” principalele efecte ale activităţii de reglementare asupra dezvoltării pieţei de comunicaţii electronice din România la 10 ani de la prima decizie de reglementare emisă de Autoritate.
Tot marţi, Tot astăzi, Autoritatea a lansat şi o aplicaţie care permite utilizatorului să introducă date despre actualul nivel al consumului său de servicii de telefonie mobilă, returnându-i costul la care ar fi achiziţionat aceleaşi servicii în urmă cu 10 ani.