Ruşii inspectează România
alte articole
12 unităţi de producţie româneşti specializate pe producţia de carne sunt inspectate de luni, 5 noiembrie, timp de două săptămâni, de către reprezentanţii Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse. Conform site-ului „Antena satelor”, exporturile de carne către Rusia s-ar putea relua, după ce schimburile comerciale pe acest segment au fost întrerupte pentru prima dată în urmă cu câţiva ani din cauza pestei porcine. Ministerul Agriculturii anunţă că România este al doilea stat european, după Germania, care face acest lucru, ceea ce arată că există interes din partea Moscovei pentru produsele româneşti.
Specialiştii ruşi se vor afla în România în perioada 5- 16 noiembrie şi vor evalua un număr de 12 unităţi din industria alimentară din sectorul cărnii roşii, produselor din carne, carne de pasăre, unităţi din sectorul laptelui şi prelucrării produselor lactate.
Vizita specialiştilor Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse în România este un eveniment obţinut prin efortul ministrului român al Agriculturii. Redeschiderea acestor discuţii cu Federaţia Rusă au început în urmă cu trei luni şi au fost finalizate odată cu vizita ministrului în Rusia. Consider că este un succes pentru ca Rusia este o piaţă pe care am pierdut-o de-a lungul timpului (…) avem produse foarte bune, care fac faţă cu succes pe această piaţă. Mă refer aici la o serie de alimente procesate, produse din carne, vin şi miere”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Acesta consideră că după cele 14 zile de evaluări efectuate de specialiştii ruşi la unităţile româneşti de producţie şi procesare carne va fi încheiat un protocol cu măsurile care ar mai trebui luate, iar după finalizare se va încheia efectiv un acord de reluare a schimburilor comerciale cu Rusia pe acest segment. “După evaluarea serviciilor veterinare ruse se va încheia un protocol cu ce ar mai trebui refăcut sau modificat şi pe urmă se va semna acest acord prin care vom putea susţine schimburile cu Rusia. Nu pot da un termen, dar noi încercăm să facem acest lucru cât mai repede”, a adăugat Daniel Botănoiu.
Deblocarea exporturilor va permite producătorilor români de produse de origine animală să intre pe o piaţa catalogată de Ministerul Agriculturii ca având „un potenţial de consum uriaş”, anunţa la sfârşitul lunii octombrie ministrul Agriculturii Daniel Constantin. Pe agenda discuţiilor s-au aflat, de asemenea, creşterea exportului de vinuri româneşti, importul de îngrăşăminte fosfatice din Rusia şi atragerea investiţiilor ruseşti în agricultura românească.