Încă un adolescent tibetan îşi dă foc

Activişti tibetani în timpul unui protest in faţa Biroului Naţiunilor Unite de la New Delhi pe 6 martie. Un adolescent a devenit al treilea tibetan auto-sacrificat în China în ultimele zile
Activişti tibetani în timpul unui protest in faţa Biroului Naţiunilor Unite de la New Delhi pe 6 martie. Un adolescent a devenit al treilea tibetan auto-sacrificat în China în ultimele zile (Manan Vatsyayana / AFP / Getty Images)

Încă un tibetan şi-a dat foc şi a ars până a murit, luni seara, pentru a protesta împotriva dominaţiei chineze în Tibet, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Tânărul în vârstă de 18 ani, care a fost identificat ca Dorjee, şi-a dat foc în Ngaba, provincia Sichuan, şi a mers spre un birou al guvernului local, potrivit Campaniei Internaţionale pentru Tibet.

"Dorjee a strigat sloganuri împotriva politicilor guvernului chinez privind Tibetul," a relatat grupul de drepturi. "Se crede că a murit la faţa locului, dar autorităţile i-au luat trupul."

El provenea din acelaşi grup de sate ca şi alt tibetan care şi-a dat foc duminică şi este a 26-a persoană care a făcut acest lucru din februarie 2009.

"Aceasta a treia auto-incendiere la atât de puţine zile distanţă subliniază faptul că tibetanii nu se vor opri din proteste până când cererilor lor de libertate nu sunt luat în seamă. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate," a afirmat directorul Free Tibet Stephanie Brigden într-o declaraţie.

În urma incidentelor, autorităţile chineze au plasat mai multe forţe de securitate în vestul Sichuanului şi în Regiunea Autonomă Tibet, înainte de aniversarea datei când Dalai Lama a fugit din ţară, în 1959, pe 10 martie.

O fată de gimnaziu, pe nume Tsering Kyi, şi-a dat foc în vestul provinciei Gansu. Un localnic a declarat pentru Radio Free Asia că Gimnaziul tibetan Machu, locul unde şi-a dat fata foc, a fost înconjurat de forţele paramilitare chineze.

"Funcţionarii efectuează activităţi de 'reeducare' în interiorul şcolii. Casele familiilor tibetane din zona Machu sunt, de asemenea, percheziţionate", a declarat sursa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe