Al 11-lea budist tibetan isi da foc in sud-vestul Chinei

Calugarite tibetane in exil afiseaza un banner pe care scrie "Problema  tibetana este doar o cauza pentru pace", in Centrul Tibetan pentru  Asistenta din Kathmandu. Joi, 3 noiembrie 2011, o calugarita a murit  dupa ce si-a dat foc in provincia chineza Sichuan in semn de protest fata de politica regimului comunist chinez aplicata in Tibet.
Calugarite tibetane in exil afiseaza un banner pe care scrie "Problema tibetana este doar o cauza pentru pace", in Centrul Tibetan pentru Asistenta din Kathmandu. Joi, 3 noiembrie 2011, o calugarita a murit dupa ce si-a dat foc in provincia chineza Sichuan in semn de protest fata de politica regimului comunist chinez aplicata in Tibet. (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)

China a relatat ca o calugarita tibetana a murit in sud-vestul Chinei dupa ce si-a dat foc. Acesta a fost cel de-al 11-lea caz din acest an de auto-incendiere in semn de protest fata de mana de fier cu care regimul comunist conduce Tibetul si care a implicat calugari si calugarite budiste din regiune.

Palden Chetso, 35 de ani, a murit joi in provincia Sichuan. Un martor a declarat pentru filiala tibetana a VOA ca a gasit-o pe calugarita pe un drum local, cu cateva momente inainte sa-si dea foc. Ea a spus ca este pregatita sa se sacrifice pentru o libertate mai mare, precum si pentru intoarcerea liderului spiritual tibetan exilat Dalai Lama.

Opt calugari budisti si doua calugarite budiste si-au dat foc de cand un tanar calugar s-a auto-sacrificat in semn protest in luna martie la manastirea Kirti. Moartea sa a declansat luni de proteste din partea calugarilor si calugaritelor si a dus la o represiune majora a regimului impotriva manastirilor din zona, represiune ce a inclus arestarea si disparitia unor sute de calugari.

Miercuri, la Washington, seful guvernului tibetan in exil, Lobsang Sangay, a cerut Statelor Unite sa preseze China pentru a acorda acces in regiune in vederea investigarii incidentelor si represiunii.

El a negat acuzatiile chineze conform carora guvernul sau din exil a incurajat auto-incendierile.

"Deci, ca o chestiune de principiu, administratia tibetana cu sediul in India, pe care o conduc, nu incurajeaza protestele din Tibet sau auto-incendierile pentru ca stim consecintele pe care le are o actiune de protest in Tibet: protestatarii sunt arestati, batuti, uneori sunt torturati, alteori dispar sau mor", a mentionat el.

Sangay a afirmat ca auto-indendierile demonstreaza esecul politicilor chineze in Tibet, unde guvernul de la Beijing a cheltuit miliarde de dolari pe proiecte de infrastructura in incercarea de a castiga de partea sa o populatie, uneori, nelinistita.

Deci, ca o chestiune de principiu, administratia tibetana cu sediul in India, pe care o conduc, nu incurajeaza protestele din Tibet sau auto-incendierile pentru ca stim consecintele pe care le are o actiune de protest in Tibet: protestatarii sunt arestati, batuti, uneori sunt torturati, alteori dispar sau mor - Lobsang Sangay

"Dupa 60 de ani, generatia paradisului socialist, ma refer la acei tibetani care au crescut in cadrul sistemului chinez de educatie, propaganda, economie si cultura, afirma: 'Destul. Este de nesuportat. Noi nu mai putem trai in aceste imprejurari.' Si astfel ei recurg la o metoda tragica, o metoda disperata de auto-incendiere. Deci, in mod clar, politicile intransigente ale regimului chinez nu functioneaza."

Dupa parerea sa, calugarii si calugaritele care protestau au actionat in acest fel pentru a cere o libertate religioasa mai mare si revenirea in Tibet a lui Dalai Lama, care traieste in exil in nordul Indiei.

"Un lucru este foarte clar. Cand si-au dat foc, cand ardeau, aproape toti dintre ei au scandat doua sloganuri principale. Unul este "Libertate pentru tibetani" sau "Libertate in Tibet". Si al doilea "Traiasca Sfintia Sa Dalai Lama" sau "Intoarcerea Sanctitatii Sale Dalai Lama in Tibet." Noi doar ne putem imagina cum te simti cand iti dai foc."

Sangay a preluat conducerea politica a miscarii tibetane din exil de la Dalai Lama, care a anuntat anul acesta ca el se va limita doar la rolul sau de lider spiritual. China il numeste pe Dalai Lama un "instigator" care doreste independenta Tibetului pe care China l-a invadat in anii '50.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe