Cea de-a 12-a autoincendiere tibetană are loc în mijlocul unei represiuni aspre
Veştile tragice legate de un al 12-a caz de autoincendiere a unui călugăr tibetan în China în acest an au fost publicate simultan cu o serie de fotografii postate pe mai multe website-uri şi care arată cum forţele de securitate chineze suprimă tibetanii într-o manieră care aduce aminte de Revoluţia Culturală.
Tenzin Phuntsok, un călugăr tibetan de 46 de ani, a fost spitalizat după ce şi-a dat foc în 1 decembrie. A fost primul caz de autoincendiere în regiunea autonomă tibetană şi al 12-lea de acest gen în China în acest an.
Phuntsok şi-a dat foc în zona Chamdo din Tibet pentru a protesta împotriva arestării de către autorităţile chineze a peste 70 de călugări tibetani de la Mănăstirea Karma, conform Radio Free Asia (RFA).
Autorităţile chineze au acuzat templul de cauzarea unei explozii în comuna Karma la sfârşitul lunii octombrie şi au arestat peste 70 de călugări, mulţi dintre ei fiind forţaţi să fugă în munţi, a spus Sang Jey Kep, editor la Buletinul Tibetan, publicat de Administraţia Centrală Tibetană în Dharamsala, India. Tenzin Phuntsok şi-a dat foc pentru a protesta împotriva controlului strâns al autorităţilor chineze asupra templului şi regiunii, a declarat Sang.
Sang a spus că poliţia a oprit focul şi l-a trimis pe Tenzin la un spital, nefiind clară starea sănătăţii sale.
Începând cu luna martie a acestui an, 12 călugări tibetani şi călugăriţe şi-au dat foc în semn de protest faţă de politica represivă a Beijingului în Tibet. Cel puţin 6 dintre ei au murit.
Într-un interviu la serviciul în limba chineză al BBC, Lobsang Sangay, premierul guvernului tibetan în exil, a declarat recent că protestele prin autoincendiere reflectă disperarea tibetanilor sub conducerea comunistă chineză.
Autorităţile chineze au instituit o serie de măsuri represive în mănăstirile tibetane, incluzând forţarea călugărilor sa îl critice pe Dalai Lama, a declarat Sangay.
Regimul chinez l-a acuzat pe Dalai Lama de sustinere şi încurajare a autoincendierilor. Dar Sangay a negat acuzaţia, spunând că atât Dalai Lama cât şi guvernul tibetan în exil au descurajat clar autoincendierile. Sangay a declarat că el speră că diplomaţii şi mass media internaţională vor fi capabili să pătrundă în unele dintre mănăstiri pentru a desfăşura investigaţii.
Suprimare în stilul Revoluţiei Culturale
De la protestele din martie 2008, regiunea a fost sub un control strict al securităţii şi jurnaliştii străini nu sunt lăsaţi să călătorească singuri în regiunea autonomă a Tibetului sau în zonele tibetane ale provinciei Sichuan.
Începând cu 2 decembrie, mai multe website-uri, incluzând Eliberaţi Tibetul şi Vocea Tibetului, au postat fotografii care arată cum forţele de securitate chineze pedepsesc tibetanii în cadrul unor acţiuni de suprimare care amintesc de umilirea publică folosită în timpul Revoluţiei Culturale. Fotografiile arată călugări tibetani cu capetele aplecate forţat în jos şi cu pancarte atârnând de piept, pe ele fiind scris numele şi presupusele crime comise, de exemplu ‘separatist’ sau ‘întrunire pentru a ataca instituţiile de stat’, în timp ce sunt escortaţi de poliţia chineză.
Website-urile nu au oferit surse pentru aceste fotografii, cu excepţia site-ului backchina.com, care a indicat că fotografiile au fost luate de pe un forum militar chinez.
Website-ul Eliberaţi Tibetul (Free Tibet) a postat fotografii care au fost republicate pe Boxun.com, un website în limba chineză cu baza în SUA. Articolul de pe Boxun a sustinut că fotografiile au fost făcute în zonele tibetane ale prefecturii autonome Kandze şi ale prefecturii autonome Ngaba din provincia Sichuan. Fotografiile au fost postate iniţial pe un forum militar chinez.
Vocea Tibetului (Voice of Tibet) a publicat acelaşi set de fotografii de pe blogul scriitoarei si activistei tibetane Tsering Woeser, care la rândul ei le-a republicat. Woeser a declarat că tibetanii din fotografii au fost arestaţi pentru ‘separatism’ sau ‘întrunire pentru atacarea instituţiilor de stat’, aceleaşi acuzaţii pe care autorităţile chineze le-au folosit când au arestat tibetanii la începutul acestui an.
Woeser datează pozele fie din 2011 sau 2008, după protestele din martie. Ea a declarat, judecând după semnele stradale şi peisaj, că fotografiile au fost cel mai probabil făcute în comuna Ngaba din provincia Sichuan, unde 8 călugări tibetani şi o călugăriţă şi-au dat foc.
Conform activistei Woeser, din martie 2008 până în 17 octombrie 2011, 34 de tibetani din prefectura autonomă Ngaba au murit fie prin autoincendiere fie în urma bătăilor şi torturilor suferite în mâinile forţelor de securitate chineze. 300 de călugări de la mănăstirea Kirti din Ngaba au fost arestaţi după protestul din 16 martie 2008, când un tânăr călugăr tibetan şi-a dat foc şi a murit. Alţi 619 călugări au fost arestaţi şi 108 condamnaţi.