Un al zecelea tibetan isi da foc in acest an

Tibetani in exl in India, organizeaza proteste pe teritoriul tarii adoptive demonstrand impotriva actiunilor regimului chinez in Tibet - mai ales in urma unui val de auto-incendieri ale unor calugari tibetani care au marcat cea de-a 50-a aniversare a unui atac al Beijing-ului asuppra Chinei de pe 20 octombrie 1962
Tibetani in exl in India, organizeaza proteste pe teritoriul tarii adoptive demonstrand impotriva actiunilor regimului chinez in Tibet - mai ales in urma unui val de auto-incendieri ale unor calugari tibetani care au marcat cea de-a 50-a aniversare a unui atac al Beijing-ului asuppra Chinei de pe 20 octombrie 1962 (Diptendu Dutta / AFP / Getty Images)

Ritmul auto-incendierilor efectuate de calugarii si calugaritele tibetani s-a accelerat in ultimele saptamani, cel mai recent caz avand loc pe 25 octombrie in Ganzi, Sichuan.

Radioul Voice of Tibet a raportat ca un calugar in varsta de 38 ani pe nume Dawa Tsering, de la manastirea Ganzi, si-a dat foc la ora pranzului pe 25 octombrie, devenind al 12-lea tibetan care a facut acest gest de dragul libertatii nationale.

Raportul a relatat ca in timpul activitatilor anuale de "necromantie" de la manastirea Ganzi, Tsering s-a udat cu benzina si si-a dat foc in timp ce alti calugari il priveau. Cat timp ardea, Tsering a strigat lozinci ca: "Traiasca Dalai Lama," "Dalai Lama sa se intoarca in Tibet," si "Nu exista drepturi ale omului in Tibet".

Au fost impartite pliante in apropierea manastirii Gede, prefectura Aba, provincia Sichuan, avertizand ca auto-sacrificiile vor continua daca politicile Partidului Comunist Chinez fata de tibetani nu se schimba. Mai mult de 40 de persoane sunt pregatite oricand pentru auto-incendiere.

Intr-o declaratie lansata la inceputul lui octombrie, organizatia Free Tibet, cu sediul la Londra, a afirmat ca datorita educatiei "patriotice" obligatorii a Partidului Comunist Chinez, cu sechestrarea si arestarea ulterioara a celor care isi sustin parerile, numarul de calugari din manastirea Chuangeerdeng din provincia Sichuan a scazut de la 2500 la 600, din martie pana in prezent.

Luna trecuta, Dalai Lama a vorbit la o conferinta si si-a exprimat reticenta in a permite Partidului Comunist Chinez sa stabileasca si sa selecteze reincarnarea urmatorului "Buddha in viata", pe care a descris-o ca fiind o incalcare grava a libertatii religioase si independentei Tibetului.

Noul lider tibetan in exil, Lobsang Sangay, a spus ca incidentele arata "nemultumirile reale ale tibetanilor si resentimentele profunde si disperarea fata de conditiile care predomina Tibetul", conform Free Tibet. Acesta a mai afirmat ca motivele care stau la baza acestor plangeri trebuie abordate "in cel mai scurt timp".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe