O calugarita tibetana moare dupa auto-incendiere

Clopote de rugaciuni tibetane langa Palatul Potala in Lhasa
Clopote de rugaciuni tibetane langa Palatul Potala in Lhasa (Feng Li / Getty Images)

In districtul Ngaba, provincia chineza Sichuan, o calugarita tibetana s-a sinucis prin auto-incendiere luni, in semn de protest impotriva dominatiei Chinei asupra Tibetului. Acesta este cel de-al noualea astfel de incident de auto-incendiere din acest an, calugarita fiind prima femeie care a adoptat aceasta actiune extrema, transmite un raport Reuters..

Tenzin Wangmo, o calugarita de 20 de ani, si-a dat foc la ora 13:00, ora locala, in fata manastirii Dechen Chokorling (cunoscuta si sub numele de manastirea Mame), din afara orasului Ngaba, conform rapoartelor oferite de Free Tibet, o organizatie cu sediul in Marea Britanie.

Corpul ei a fost ulterior dus la manastire. Calugaritele au refuzat sa predea corpul in ciuda presiunii din partea autoritatilor.

Aba Jigme, un localnic din Ngaba, a declarat pentru Radio Free Asia ca Wangmo a ales sa isi dea foc in afara orasului Ngaba din cauza unei prezente intense a fortelor de securitate in oras. Aceasta este cea de-a cincea auto-incendiere din regiunea Ngaba in luna octombrie.

Potrivit Express Tibet, politia chineza a arestat duminica sapte tibetani si a impuscat altii doi pentru ca au organizat un protest anti-China in fata principalului biroul chinez de securitate din orasul Khekor, districtul Serthar, provincia Sichuan.

De la invazia chineza in Tibet, la sfarsitul anilor 50, au fost omorati peste 2 milioane de tibetani si au fost distruse peste 2000 de manastiri tibetane, in incercarea Partidului Comunist de a distruge traditia si cultura tibetana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe