Un Rinpoche tibetan se autoincendiază în Qinghai

Un profesor de budism tibetan, sau Rinpoche, s-a udat cu benzină şi şi-a dat foc pe 8 ianuarie, în provincia Qinghai, China. Sopa Tulku avea 42 de ani şi a murit pe loc, conform rapoartelor.

Înainte de a-şi da foc, el a pus un afiş pe un perete din apropiere, explicând că îşi dă foc "pentru a comemora tibetanii care s-au jertfit începând cu anul 2009 pentru libertatea noastră naţională, religioasă şi de exprimare." Tulku a spus tibetanilor: "uniţi-vă şi munciţi din greu pentru viitorul Tibetului. Nu vă pierdeţi speranţa", a relatat site-ul Tibet Truth.

Fiind un călugăr hirotonit, Tulku s-a îmbrăcat într-o togă galbenă pentru această ocazie. El a strigat sloganuri pentru libertate tibetană, a distribuit pliante şi şi-a turnat benzină pe corp, înainte să îşi dea foc la ora 6. Incidentul a avut loc în judeţul Darlag (în chineză, Dari), în Prefectura tibetană Autonomă Golog din Qinghai.

Tulku este al treilea tibetan care şi-a dat foc în acest an, şi cel de-al 15 care a făcut asta începând cu luna martie a anului trecut, potrivit Radio Free Asia.

Sute de persoane au mărşăluit spre secţia de poliţie pentru a cere corpul său, deşi cererea le-a fost respinsă d autorităţile chineze, în conformitate cu RFA. "Protestatarii au spart geamurile şi uşile postului local de poliţie," a citat RFA o sursă.

După ce au primit corpul său, protestatarii defilau pe străzi, potrivit RFA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe