Încă un tibetan îşi dă foc în China

O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet.
O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet. (www.facebook.com)

Încă un tibetan şi-a dat foc în China, chiar dacă autorităţile chineze din zonele tibetane continuă să reprime activiştii anti-guvernamentali, înainte de sărbătorirea în această săptămână a Anului Nou tibetan.

Tibetanii care locuiesc în exil în India au relatat pentru VOA că încă un tibetan şi-a dat foc duminică, la mănăstirea Zamthang din Ngaba.

Ei au identificat victima drept o persoană de 18 ani, care protesta împotriva politicilor anti-tibetane ale Chinei. Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat duminică seara la mănăstire, pentru a planifica o înmormântare în grabă înainte ca autorităţile chineze să ia corpul.

Un călugăr tibetan şi-a dat foc sâmbătă în provincia Qinghai, pentru a protesta faţă de prezenţa poliţiei chineze în mănăstirea sa.

Mai mult de 20 de tibetani şi-au dat foc în ultimul an, pentru a protesta faţă ceea ce ei numesc eforturile chineze de a suprima religia şi cultura lor. Înalţi oficiali tibetani au pledat în faţa călugărilor şi altor persoane pentru a opri autoincendierile.

Oficialii chinezi numesc autoincendierile o formă de terorism. Ei îl acuză pe liderul spiritual tibetan în exil, Dalai Lama, şi pe alte grupuri străine de încurajarea violenţei împotriva autorităţilor chineze.

Tibetanii exilaţi susţin că poliţia l-a arestat miercuri pe scriitorul tibetan Gangkye Drubpa Kyab din casa lui din provincia Sichuan. Nu există alte detalii disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe