Al cincilea calugar tibetan din China isi da foc in semn de protest
Un calugar tibetan si-a dat foc intr-o piata din zonele muntoase din vestul Chinei, extinzand o explozie de proteste prin autoincendiere la o manastire care a devenit un centru de sfidare a Beijingului, a declarat un grup care promoveaza auto-determinarea pentru Tibet, raporteaza Reuters.
Grupul Free Tibet a declarat ca acel calugar budist, in varsta de 17 sau 18 ani, traia la manastirea Kirti din Aba, o zona etnica tibetana din provincia Sichuan, care se afla langa Regiunea Autonoma a Tibetului.
Grupul cu sediul la Londra a declarat ca tanarul calugar, numit Kalsang, "tinea o fotografie a lui Dalai Lama atunci cand si-a dat foc si a facut apel pentru drepturile religioase si libertate in Tibet".
Dalai Lama este liderul budist exilat al Tibetului, insultat de guvernul chinez ca "separatist" pentru ca sustine auto-guvernarea pentru patria sa.
"Politia a stins flacarile, dar starea actuala si locul unde se afla Kalsang sunt necunoscute", a mai declarat Free Tibet.
Stephanie Brigden, directorul Free Tibet, a declarat pentru Reuters ca grupul a avut doua surse pentru relatarile sale cu privire la incident.
Este a cincea autoincendiere din acest an legata de manastirea din zona, numita de tibetanii locali Ngaba, care a devenit un epicentru al nemultumirii tibetane fata de guvernul chinez. Manastirea Kirti a suferit in luna mai o represiune din partea fortelor de securitate.
Saptamana trecuta, doi calugari de la manastire si-au dat foc pentru a protesta impotriva controalelor religioase ale guvernului, au declarat la momentul respectiv doua surse tibetane exilate.
Aceste autoincendieri au avut loc la sase luni dupa ce si-a dat foc un alt calugar tibetan budist de la aceeasi manastire.
Acel deces a determinat o represiune in care fortele de securitate au retinut aproximativ 300 de calugari tibetani pentru o luna. China a inchis mai tarziu trei calugari pentru implicarea lor in autoincendieri.
Calugarii de la manastirea Kirti au participat, de asemenea, la protestele care au afectat zonele tibetane din China in martie 2008, dupa ce au fost suprimate demonstratiile din Lhasa, capitala regionala a Tibetului, conducand la violenta impotriva non-tibetanilor orhestrata de regimul comunist chinez.