ÎNCĂ o explozie puternică zguduie China, joi dimineaţă
alte articole
La o zi după ce au avut loc mai multe explozii masive, în care au fost ucise şapte persoane într-un oraş din sudul Chinei, o nouă explozie a zguduit acelaşi oraş, fără a fi însă raportate victime.
Ultima explozie a lovit o casă din cartierul Liucheng din oraşul Liuzhou, localizat în regiunea sudică Guangxi, în jurul orei locale 8:00 a.m. (00:00 GMT).
Presa de stat a declarat că autorităţile investighează noua explozie, adăugând că nu au fost raportate pe moment victime.
Autorităţile locale au susţinut că încă nu se cunoaşte cauza exploziei.
Miercuri, 17 explozii separate au lovit cartierul Liucheng din Liuzhou. Cel puţin 7 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite. Alte două persoane sunt încă date dispărute.
Poliţia locală consideră că exploziile au fost cauzate de bombe plasate în colete. Activitatea Serviciului poştal din oraş a fost suspendaă până sâmbătă.
Exploziile de miercuri au vizat o staţie de autobuz, un shopping mall, câteva clădiri guvernamentale, un spital şi pieţe alimentare locale, printre altele, conform poliţiei.
Ministerul chinez al Securităţii Publice, încercând să liniştească publicul, a declarat că exploziile de miercuri sunt acte criminale dar nu acte de terorism.
Autorităţile locale au arestat un bărbat în vârstă de 33 de ani, suspectat de exploziile de miercuri, susţinând că este posibil ca acesta să fi angajat alte persoane pentru a livra pachetele cu explozibili.
Un val recent de explozii a lovit mai multe oraşe şi diverse locaţii de pe cuprinsul Chinei. O explozie a zguduit o centrală chimică din provincia chineză Zhejiang la începutul acestei luni, conform Reuters.
Exploziile la centralele chimice sunt relativ comune în China. Cel puţin 5 oameni au murit în cadrul unei explozii la o centrală chimică din provincia Shandong care a avut loc la începutul lunii septembrie.
În 12 august, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate la scurt timp după incident.
Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”
Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost restricţionată sever.
Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea banda din Shanghai grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi parţi ale poliţiei militare.
Mai multe amănunte aici.
Dacă iniţial s-a crezut că incidentul din Tianjin a fost doar un accident, exploziile care au urmat forţează regândirea evenimentelor care au zguduit China în ultima perioadă.