Încă două găuri mari în Siberia [video]

Cu câteva zile în urmă în presă au apărut ştirile despre o gaură gigantică apărută în Siberia. Noi rapoarte arată însă faptul că mai există asemenea fenomene, apărute în gheaţa din Siberia, ridicând semne de întrebare cu privire la modul lor de formare.
Găuri imense în crusta Pământului, descoperite în Siberia (Siberian Times)
Epoch Times România
30.07.2014

Cu câteva zile în urmă în presă au apărut ştirile despre o gaură gigantică apărută în Siberia. Noi rapoarte arată însă faptul că mai există asemenea fenomene, apărute în gheaţa din Siberia, ridicând semne de întrebare cu privire la modul lor de formare.

Teoriile propuse pentru explicarea acestor fenomene sunt extrem de diverse, ba chiar excentrice - meteoriţi, rachete rătăcite, glume făcute de om, ba chiar intervenţia extratereştrilor, sau explozii produse de amestecurile de gaz metan sau gaz de şist care ar fi explodat brusc (fără să fie clar cum sau de ce). Versiunea care vorbeşte despre topirea gheţii din cauza schimbărilor de climă, eliberând o cantitate de gaz metan care provoacă o erupţie, este favorita momentului, dar oamenii de ştiinţă se feresc să adopte o concluzie fermă fără mai multe studii.

A doua groapă descoperită se află în peninsula Yamal – cunoscută de localnici drept ”Capătul Lumii” şi este asemănătoare cu prima. Este la câteva sute de kilometri distanţă de prima, care este aproape de o sondă imensă de extragere a gazelor. Cel mai nou crater se găseşte în districtul Taz, lângă satul Antipayuta, şi are un diametru de aproape de 15 metri.

Un adjunct al Dumei regionale, Mihail Lapsui, a examinat ultimul fenomen.

”Am zburat cu elicopterul pentru a inspecta această gaură pe 19 iulie. Diametrul său este de 15 metri. Există pământ pe marginile găurii, ca şi cum ar fi fost aruncat de o explozie subterană”, a declarat acesta.

”Potrivit localnicilor, gaura s-a format pe 27 septembrie 2013. Observatorii au oferit mai multe versiuni ale apariţiei fenomenului. Potrivit primei versiuni, iniţial acel loc fumega, iar unele mărturii afirmă existenţa unei lumini puternice în zonă. În a doua versiune, un corp ceresc a căzut acolo”.

Marina Leibman, cercetător şef al Institutului Criosfera Pământului, a declarat, confrom Siberian Times : ”Am auzit despre formarea celei de-a doua găuri în Yamal, districtul Taz, şi am văzut pozele”. ”Fără îndoială, trebuie să studiem astfel de formaţiuni. Este necesar să fii capabil să prevezi apariţia lor. Fiecare nouă gaură oferă informaţii suplimentare oamenilor de ştiinţă”.

Al treilea crater şi gaura din Peninsula Taymyr, la estul peninsulei Yamal, se află în regiunea Kransoyark. A fost descoperit accidental de locuitorii satului nordic, Nosok.

Craterul are o formă perfectă de con, susţin localnicii, care nu îşi pot imagina cum s-a format. Adâncimea găurii este estimată între 60 şi 100 de metri iar diametrul său este de peste patru metri.

Păstorii, care au dat peste gaura aflată pe ruta de păscut a animalelor, au fotografiat groapa şi au trimis imaginile oamenilor de ştiinţă de la Clubul de Exploratori Norilsk Taimyr.

Experţii – geologii, ecologiştii, şi istoricii – nu au ajuns la un consens cu privire la originea găurii, afirmă rapoartele din regiune.

”Nu se arată a fi opera tehnologiei umane, dar ca o formaţiune naturală”, a afirmat unul din experţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor