Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal într-un dosar de luare de mită şi complicitate la fals intelectual

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost audiat vineri de procurorii anticorupţie într-un dosar deschis în 2009. Potrivit Realitatea.net, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual.

„Este o reluare a dosarului din 2009, nu este decât o procedură pe baza noii conduceri. Lucrurile au fost lămurite şi încheiate. Este foarte bine când eşti acuzat fără să fie motive”, a declarat acesta.

Arhiepiscopul Tomisului este cercetat pentru că, în 2009, ar fi luat mită de la un reporter care i-a solicitat ajutorul să se înscrie la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, unde acesta era decan.

Potrivit Mediafax, în 2009, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.

Dosarul a ajuns de la Parchetul Tribunalului Constanţa la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ.

Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, în ciuda faptului că trecuseră mai bine de şase luni de la începerea anului şcolar, Arhiepiscopul Tomisului ar fi intermediat înscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu. În schimbul serviciilor, acesta urma sa primească suma de 3.000 de euro, din care a apucat să ia doar suma de 850 de euro.

În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul lui Teodosie pentru că acesta a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.