Becali: Eu îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele

Mai toţi deţinuţii celebri s-au apucat de scris cărţi odată ce au ajuns după gratii, pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" beneficiind de o scutire de pedeapsă de 30 de zile. Fenomenul, care a căpătat amploare, a stârnit revolta societăţii civile, însă Gigi Becali nu vede care este problema.
Gigi Becali cu degetele la cap. (Captură youtube.com.)
Andrei Pricopie
05.01.2016

"Dacă este în lege că primeşti 30 de zile pentru o carte, nimeni nu poate schimba. Câştigul nu poate fi revocat, scrie în lege. Cartea devine ştiinţifică prin ştampila editurii. Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii.

Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate, ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut eu rău? A făcut Borcea, trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. Dacă făceam eu încă cinci luni de puşcărie, cu ce îl încălzea pe procuror, pe CSM?", a declarat, pentru B1 Tv, Gigi Becali.

Potrivit omului de afaceri, chiar şi în cazul unui plagiat, puşcăriaşilor nu mai poate nimeni să le ia zilele câştigate. "Se dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu plagiezi. Dacă e plagiat, nu se poate revoca hotărârea. Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat".

"Eu v-am spus conform legii, cum aceşti oameni şi eu, ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. (...) Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede?

Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile", a adăugat Gigi Becali.

Legea spune că aceste cărţi ar trebui să fie adevărate lucrări ştiinţifice pentru ca deţinuţii să poată beneficia de reducerea pedepsei, însă comisiile de eliberare condiţionată din penitenciare avizează orice carte care vine cu recomandarea unui profesor universitar.

Cartea poate conţine orice, pentru că legea nu stabileşte cine ar trebui să decidă dacă este sau nu lucrare ştiinţifică şi, mai mult, legea nu obligă profesorul şi pe nimeni altcineva să citească şi să evalueze lucrarea deţinutului, aşa că, profitând de aceste carenţe legislative, mulţi dintre puşcăriaşi devin peste noapte "scriitori".

Recomandăm şi Care sunt cei mai prolifici scriitori din penitenciar. Lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor