Înalt consilier UE: Moldovenii cu mentalitate sovietică vor abuza şi compromite reformele

Moldova are nevoie de investiţii străine, dar acestea urmează să fie protejate de lege, în caz contrar ţara va fi invadată de firmele specializate în spălarea banilor, iar oamenii vor deveni şi mai săraci, susţine un Înalt Consilier al UE.
Inguss Kalniņš (stânga). (facebook.com)
Ştefan Sârbu
06.01.2017

Inguss Kalniņš, Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei afirmă că Moldova are nevoie de un suflu nou în sistemul justiţiei, de oameni dornici de schimbare, de aceea trebuie să investească mai mult în calitatea educaţiei universitare în domeniul dreptului. Legile noi, bune, nu vor funcţiona normal dacă cei responsabili de implementare gândesc „pe stil vechi”. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) ar trebui să se reformeze din interior.

“Aceşti oameni cu mentalitate sovietică vor utiliza eronat sau chiar vor abuza de noul sistem şi, în cele din urmă, vor compromite reforma. Deci, ar trebui să vă concentraţi pe asigurarea eficienţei instituţiilor de autoguvernare din sectorul judiciar şi cel al Procuraturii - Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor. Schimbarea trebuie să se producă din interior în aceste instituţii”, a declarat înaltul consilier UE într-un interviu pentru report.md.

Inguss Kalniņš susţine că la moment Moldova are nevoie de investiţii străine ca să se poată dezvolta, iar o ţară mică poate fi atractivă pentru investiţii doar prin crearea unui sistem judiciar corect, reducerea birocraţiei şi a unei administraţii de stat eficiente.

Investitorii nu vor veni într-un stat în care legile se schimbă în funcţie de poftele unora şi nici acolo unde sunt siguri că nu-şi vor putea dobândi dreptatea în justiţie, iar statul nu îi va respecta proprietatea. “Încă puteţi crea aceste condiţii în Republica Moldova. Dar trebuie să vă doriţi foarte mult să deveniţi prosperi şi să implementaţi reformele nu pentru a raporta cuiva despre asta, ci pentru voi, pentru bunăstarea voastră.”

Atunci când i se cere mită doar pentru a i se permite să-şi înceapă proiectul, când există riscul preluării fabricii de către infractori susţinuţi de organele de ocrotire a normelor de drept şi judecători, când autorităţile de stat, inclusiv cele locale, pretind anumite beneficii ilicite de la investitor – acesta nu va veni sau se va retrage. În lumea modernă asemenea practici sunt inacceptabile. Investitorii nu acceptă să stea la cheremul nimănui. Ei îşi planifică cheltuielile, îşi plătesc impozitele şi taxele legale, au nevoie de stabilitate şi de un climat de afaceri previzibil.

“Prin urmare, este esenţial ca ţara să dispună de capacităţi durabile şi de un înalt nivel de integritate al poliţiei, procurorilor şi judecătorilor, executorilor judecătoreşti, avocaţilor şi notarilor etc. De asemenea, este esenţial ca procedurile judiciare să fie eficiente şi rapide. Dacă aceste lucruri nu vor exista, nici investiţii serioase nu vor veni. În schimb, vă vor invada firmuliţele specializate în spălarea banilor. Şi veţi deveni şi mai săraci. Succesul din sectorul justiţiei va trimite un semnal puternic şi în celelalte organe de stat - cum va fi justiţia, aşa va fi statul”, a notat Inguss Kalniņš.

Înaltul consilier al UE consideră că în Moldova ar fi necesară şi o reformă la nivelul resurselor umane care activează în sistem şi propune să se mediteze asupra numărului de instituţii şi angajaţi. Să fie încurajaţi, inclusiv financiar, cei care sunt integri şi muncesc mult şi să fie debarasat sistemul de elementele nocive. “Trebuie relaxat sistemul prin anularea atribuţiilor ce pot fi îndeplinite de sectorul privat. Şi să fiţi pregătiţi că o astfel de reformă va întâmpina o puternică rezistenţă internă, pentru că birocraţii se cred de neînlocuit.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor