Înaintea întâlnirii cu Lavrov în Finlanda, Pompeo le cere ruşilor să plece din Venezuela
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo face presiuni aspra Moscova să “plece” din Venezuela, îar omologul rus Serghei Lavrov a cerut Washingtonului să “abandoneze planurile iresponsabile” din ţară latino-americană, potrivit RFE/RL.
Pompeo şi Lavrov au făcut o serie de remarci duminică, înaintea întâlnirii planificate luni în Finlanda, pe fondul tensiunilor tot mai mari ruso-americane cu privire la criza din Venezuela.
Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării în luna ianuarie. În calitate de lider al Adunării Naţionale controlate de opoziţie, el a invocat Constituţia pentru a-şi asuma preşedinţia interimară, susţinând că realegerea preşedintelui Nicolas Maduro de anul trecut a fost ilegală.
Guaido este susţinut de peste 50 de ţări, inclusiv Statele Unite. Pe de altă parte, Rusia, Iran, China şi Cuba se numără printre statele care susţin regimul Maduro.
“Ruşii trebuie să plece”, a afirmat duminică Pompeo în timpul emisiunii This Week with George Stephanopoulos de la postul de televiziune ABC.
“Mă voi întâlni cu ministrul de Externe Lavrov în aceste zile. Este foarte clar că dorim ca ruşii, iranienii, cubanezii să plece [din Venezuela]. Este foarte clar”, a adăugat el.
Anterior, tot duminică, Lavrov a acuzat SUA că conduce o “campanie fără precedent” pentru a alunga de la putere “autorităţile legitime ale Venezuelei”.
Luând cuvântul la o întâlnire în Moscova cu ministrul venezuelean de Externe Jorge Arreaza, Lavrov a afirmat: “Depinde doar de venezueleni să decidă viitorul ţării lor. Încercările de a desfăşura o lovitură de stat violentă în Caracas nu au nimic de a face cu procesul democratic şi doar subminează perspectivele unei soluţionări politice a crizei”.
“Cerem americanilor şi celor care îi susţin să renunţe la planurile iresponsabile şi să acţioneze exclusiv în cadrul prevederilor legii internaţionale”, a mai precizat Lavrov.
Moscova, care are legături economice substanţiale cu guvernul Maduro, a trimis avioane în Venezuela în luna martie, care au avut la bord aproximativ 100 de militari ruşi, despre care SUA consideră că includ membri ai forţelor speciale şi experţi în securitate cibernetică.
Preşedintele american Donald Trump a declarat reporterilor în 3 mai că nu doreşte să implice armata SUA în criza din Venezuela.
Trump a susţinut că, într-o discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, acesta l-a asigurat că “nu urmăreşte deloc să se implice în Venezuela, în afară de faptul că ar dori să vadă că se întâmplă ceva pozitiv pentru Venezuela.
“Şi eu simt la fel”, a adăugat liderul american.
Oficiali americani anonimi au declarat că Pompeo şi Lavrov vor discuta despre o gamă variată de probleme în timpul întâlnirii de două zile a Consiliului Arctic care va începe luni în oraşul nordic finlandez Rovaniemi.
Ministerul rus de Externe a declarat că cei doi oficiali vor schimba puncte de vedere privind situaţia din Venezuela şi din vecinătate, despre perspectiva unei soluţionări politice şi diplomatice a crizei din ţara sud-americană pe baza Constituţiei, precum şi despre eforturile de mediere internaţionale în vederea facilitării dialogului între guvern şi opoziţie.