Trump şi Putin discută telefonic despre acordul nuclear, Venezuela şi raportul Mueller
alte articole
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat telefonic, vineri, despre o serie de subiecte – fiind primul lor contact de la summitul G20 din Argentina din 2018, potrivit RFE/RL.
Subiectele au inclus controlul armelor nucleare, Venezuela, Ucraina, Coreea de Nord şi raportul procurorului special american Robert Mueller privind investigaţia sa asupra presupusului amestec rusesc în campania prezidenţială americană din 2016.
Discutând cu reporterii în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul slovac Peter Pellegrini, Trump a afirmat: „Discutăm despre un acord nuclear prin care să producem mai puţin şi ei să producă mai puţin şi, poate, putem scăpa de o parte din puterea de foc uimitoare pe care o avem în prezent”.
Trump a afirmat că, în timpul discuţiilor comerciale, China şi-a exprimat interesul de a se alătura Statelor Unite şi Rusiei în privinţa limitării armelor nucleare.
Anterior, Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a afirmat că Trump şi Putin au discutat despre un potenţial nou tratat nuclear multilateral între SUA, Rusia şi China sau o extensie a actualului acord nuclear strategic ruso-american.
La începutul acestui an, Rusia şi SUA şi-au anunţat retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază intermediară (INF), în timp ce acordul New START privind reducerea armelor strategice, semnat în aprilie 2010 de fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul său omolog rus Dmitri Medvedev, va expira în 2021. China nu face parte din cele două acorduri.
De asemenea, Trump a mai declarat jurnaliştilor că şi Venezuela a fost discutată în apelul telefonic. În criza din ţara sud-americană, Rusia îl susţine pe preşedintele Nicolas Maduro, în timp ce SUA îl susţine pe Juan Guaido, liderul Adunării Naţionale controlate de opoziţie, ce s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie.
„El [Putin] nu urmăreşte deloc să se implice în Venezuela, în afară de faptul că ar dori să vadă că se întâmplă ceva pozitiv pentru Venezuela, şi eu simt la fel”, a afirmat Trump.
Sanders a declarat anterior că Trump i-a spus lui Putin că „SUA este de partea poporului Venezuelei” şi a subliniat că doreşte ca ajutoarele umanitare să ajungă în ţara sărăcită.
De asemenea, Sanders a reiterat poziţia administraţiei SUA că toate opţiunile sunt pe masă” cu privire la Venezuela. „Preşedintele va face ceea ce este nevoie, dacă va fi necesar”, a adăugat ea.
Între timp, potrivit Kremlinului, Putin i-a transmis lui Trump că orice amestec extern în problemele interne ale Venezuelei subminează perspectivele unei soluţionări politice a crizei.
Sanders a susţinut că cei doi şefi de stat au discutat timp de aproximativ o oră, în timp ce Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că discuţia, care a avut loc la iniţiativa SUA, a durat aproximativ o oră şi jumătate.
De asemenea, cei doi lideri au discutat şi despre Ucraina. Trump a anulat un summit cu Putin la sfârşitul anului trecut, după ce Rusia a confiscat în noiembrie trei nave ale Marinei ucrainene şi a arestat 24 de marinari ucraineni.
Putin i-a declarat lui Trump că noua conducere a Ucrainei ar trebui să ia măsuri pentru a soluţiona criza ucraineană, potrivit Kremlinului.
În plus, Trump şi Putin au discutat pe scurt şi despre raportul Mueller care a concluzionat că preşedintele american nu a colaborat cu Rusia în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016.
Trump a afirmat că nu l-a avertizat pe Putin să nu se amestece în următoarele alegeri din SUA. „Nu am discutat despre acest lucru”, a precizat Trump, reiterând că acuzaţiile privind colaborarea sa cu Rusia sunt o „farsă totală”.
Raportul Mueller a concluzionat că niciun membru al campaniei lui Trump nu a conspirat să colaboreze cu Rusia. Deşi raportul nu a ajuns la o concluzie dacă preşedintele este vinovat sau nu de obstrucţionarea justiţiei, ulterior, procurorul general al SUA, William Barr şi adjunctul său, Rod Rosenstein, care şi-a anunţat demisia în urmă cu câteva zile, au concluzionat în numele Departamentului de Justiţie că Trump nu a obstrucţionat justiţia.