În vizită la Casa Albă, Poroşenko urmăreşte să obţină sprijinul lui Trump
alte articole
Prima întâlnire dintre Poroşenko şi Trump a avut loc înaintea primei întâlniri a preşedintelui american cu omologul său rus Vladimir Putin ce urmează să aibă loc la summitul G20 din Germania în luna iulie – o performanţă celebrată în Ucraina, care poartă un război cu separatiştii pro-ruşi în regiunile estice Doneţk şi Lugansk.
Dar natura discretă a întâlnirilor lui Poroşenko desfăşurate marţi la Washington cu liderul american şi vicepreşedintele Mike Pence a semnalat faptul că administraţia SUA aparent nu doreşte să înfurie Kremlinul.
“Este o mare onoare şi o mare plăcere să fiu alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, unul dintre cei mai de încredere susţinători şi parteneri strategici ai Ucrainei”, i-a declarat Poroşenko lui Trump în Biroul Oval de la Casa Albă.
“Ne luptăm cu adevărat să obţinem libertate şi democraţie. Şi cu un sprijin foarte puternic în sectorul securităţii şi al apărării, un suport pentru reformele noastre, pentru cei 45 milioane de cetăţeni ai celei mai mari ţări de pe continentul european sunt absolut încrezător că Ucraina este o poveste a succesului. Şi sunt mândru să vă am pe dumneavoastră, domnule preşedinte, şi SUA ca un co-sponsor al acestei istorii de succes”.
Trump, în remarcile sale scurte adresate reporterilor, a lăudat modul în care au decurs discuţiile.
O declaraţie a Casei Albe, publicate după întâlnire, a precizat că cei doi şefi de stat au discutat despre “susţinerea unei soluţionări paşnice a conflictului din estul Ucrainei şi despre agenda de reforme a preşedintelui Poroşenko şi a eforturilor sale în lupta împotriva corupţiei”.
De asemenea, Poroşenko a menţionat faptul că întâlnirea sa cu liderul american înainte celei ce va avea loc cu preşedintele Putin este “foarte importantă”.
În ajunul întâlnirii, administraţia SUA a descris evenimentul mult mai modest, susţinând că Trump alături de consilierul său pentru securitate naţională se va întâlni la Casa Albă “în trecere” cu vicepreşedintele Mike Pence şi preşedintele Petro Poroşenko.
Poroşenko a primit un impuls din partea Departamentului american de Trezorerie, care a anunţat marţi noi sancţiuni împotriva a 38 de persoane şi organizaţii implicate în criza din estul Ucrainei. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au murit în conflictul separatist izbucnit în aprilie 2014.
Sancţiunile economice împotriva Rusiei au fost impuse iniţial după doborârea zborului de pasageri MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei. UE învinuieşte separatiştii susţinuţi de ruşi pentru această tragedie aeriană, în care au murit toţi pasagerii avionului, în timp ce Rusia neagă acuzaţiile.