Germania şi Austria protestează împotriva noilor sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei, ameninţă cu stricarea relaţiilor

Proiectul North Stream 2, prin care Germania calcă în picioare conceptul de transparenţă şi echitate pe piaţa de energie europană, devine cuiul lui Pepelea al relaţiilor dintre SUA şi Europa.
Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

La numai o zi după ce Senatul american a votat cu o majoritate covârşitoare extinderea sancţiunilor împotriva Kremlinului, Germania şi Austria - două dintre cei mai mari clienţi ai gazului şi petrolului rusesc din Europa - au criticat vehement noile sancţiuni pe care SUA se pregăteşte să le impună Rusiei pentru aventura din Crimeea.

Cele două state consideră că noile măsuri pot afecta companiile implicate în tranzitarea de gaz din Rusia.

La scurt timp după ce Senatul a votat miercuri seara - ora locală - noi sancţiuni pentru o presupusă interferare a Rusiei în campania electorală americană din 2016, precum şi pentru agresiunea din Ucraina şi chiar Siria (!), o declaraţie comună a cancelarului austriac Christian Kern şi a ministrului de externe german Sigmar Gabriel susţinea că noile sancţiuni ar fi orientate către asigurarea de locuri de muncă în sectorul de energie al SUA şi că se încearcă eliminarea livrărilor de gaz ale Rusiei către Europa.

Gabriel şi Kern au acuzat de asemenea SUA de agende ascunse în ceea ce priveşte impunerea unei blocade energetice, despre care susţin că ar fi spre beneficiul companiilor americane de gaz lichefiat.

Cei doi oficiali au avertizat că noile sancţiuni preconizate de Washington, care iau în vizor companiile asociate noului proiect energetic al Rusiei - North Stream 2 - introduc o dimensiune nouă, complet negativă, în relaţiile dintre SUA şi Europa.

În adresa lor, cei doi oficial au cerut SUA să nu asocieze situaţia din Ucraina cu livrările de gaz din Europa. "Livrările de gaz pentru Europa sunt o chestiune europeană, nu americană" au avertizat Kern şi Gabriel.

Cei doi oficiali au reiterat nevoia ca Europa şi SUA să facă un front comun în faţa Rusiei în problema invaziei Ucrainei, însă au avertizat că "nu putem accepta ameninţarea unor sancţiuni ilegale şi extrateritoriale împotriva companiilor europene".

Cei doi au citat un paragraf al noii legi care afirma că SUA ar trebui să se opună în continuare proiectului North Stream 2 care ar aduce gaz rusesc în Germania, pe sub Marea Baltică.

Conform AP, jumătate din costurile asociate noii conducte este plătit de Gazprom, iar cealaltă parte este plătită de grupul Royal Dutch Shell, de compania Engie, OMV-ul asutriac şi de firmele germane Uniper şi Wintershall.

Îngrijorările celor doi oficiali sunt bineînţeles replicate de Rusia. Adjunctul Gazpromului, Alexander Medvedev, a declarat că planul senatului american de extindere a sancţiunilor către companiile care colaborează cu North Stream 2 nu este altceva decât o încercare de introducere a gazului lichefiat american pe piata europeană.

Medvedev a mai afirmat că North Stream 2 progresează conform planului şi că partenerii proiectului au furnizat deja 1 miliard de euro.

Noile evoluţii legate de conducta North Stream 2 par să clarifice şi unele aspecte legate de recenta evoluţie bizară din Golf, unde, după un turneu al lui Donald Trump în regiune, Arabia Saudită şi ţările Golfului au impus brusc un embargo împotriva Qatarului, pentru că ar sponsoriza terorismul.

Acuzaţia este ridicolă, având în vedere că în regiune ,majoritatea ţărilor fac acest lucru.

Însă este de notat că micul regat al Qatarului este primul exportator de gaz natural lichefiat al Planetei, iar Doha stă pe un câmp de gaz de un volum impresionant - 43 trilioane de metri cubi de gaz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe