Misiune NASA pentru a descoperi misterul amurgului Lunii
alte articole
Mâine, 6 septembrie, NASA va lansa vehiculul LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), la 11:27 PM EDT, de la un centru NASA pe insula Wallops, pentru a investiga misterele atmosferei lunare, în special, razele de lumină observate de către echipajele misiunilor Apollo 8, 10, 15 şi 17, cu zece secunde înainte de răsăritul şi apusul Lunii.
Pe Pământ, vedem razele crepusculare ori de câte ori lumina Soarelui pătrunde seara prin nori şi prin ceaţă. Pe Lună, aceste raze nu ar trebui să fie vizibile. „Luna are şi ea o atmosferă, chiar dacă mult mai subtilă decât a noastră”, a declarat Richard Elphic, omul de ştiinţă responsabil de misiunea LADEE.
"Este un amestec impalpabil - a continuat acesta – de argon, heliu, sodiu şi potasiu. Atmosfera Lunii este de o mie de miliarde de ori mai puţin densă decât atmosfera Pământului şi niciun gaz nu este prezent în cantităţi suficiente pentru a explica razele crepusculare”.
Rezolvarea misterului ar putea fi praful: atunci când lumina Soarelui cade pe Lună, radiaţiile UV electrizează solul neprotejat şi pot să ridice praful lunar, care, împreună cu gazele deja prezente, ar putea explica razele crepusculare văzute de astronauţi. Dar aceasta este numai o ipoteză. Misterul acestor raze de lumină, care nu ar trebui să fie văzute pe Lună, rămâne încă nerezolvat.
Misiunea NASA este robotizată şi va orbita Luna pentru a strânge informaţii detaliate despre structura şi compoziţia atmosferei lunare şi pentru a determina dacă praful este cel responsabil pentru misterul razelor crepusculare.
LADEE este prima navă spaţială, concepută, dezvoltată, construită, integrată şi testată la NASA Ames Research Center din Moffett Field, California. Sonda va lansa o rachetă Minotaur V, o rachetă balistică transformată în vehicul spaţial.
LADEE a fost construit folosind o arhitectură Ames - dezvoltată după un design modular care permite NASA să dezvolte, să asambleze şi să testeze mai multe module în acelaşi timp.
Aproximativ o lună după lansare, LADEE va începe faza de 40 de zile de punere în funcţiune, şi va testa un sistem de comunicare "high-data-rate laser", care va permite rate mai ridicate de comunicaţii prin satelit. Apoi LADEE va începe o fază de 100 de zile pentru colectarea de date pentru a determina compoziţia atmosferei lunare.
Oamenii de ştiinţă speră să răspundă unei întrebări pe care o au de mult timp: este praful lunar, încărcat electrostatic de lumina Soarelui, responsabil pentru strălucirea de deasupra orizontului lunar detectată în timpul mai multor misiuni Apollo?