În ciuda acordului privind comerţul cu gaze, conflictele din estul Ucrainei se reiau

Conflictele din estul Ucrainei au izbucnit din nou, sâmbătă, la nicio zi după înţelegerea privind achiziţionarea de gaze din Rusia, arătând provocările întâmpinate în atingerea unui acord de pace înainte de venirea iernii, relatează Bloomberg.
Garda Naţională Ucraineană, regiunea Doneţk, Ucraina. (youtube.)
P. P.
02.11.2014

Conflictele din estul Ucrainei au izbucnit din nou, sâmbătă, la nicio zi după înţelegerea privind achiziţionarea de gaze din Rusia, arătând provocările întâmpinate în realizarea unui acord de pace înainte de venirea iernii, relatează Bloomberg.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut partidului său parlamentar să-l sprijine pe Arseni Iaţeniuk pentru postul de premier, precizând că ţara trebuie să fie unită ”cum n-a mai fost niciodată”.

În ciuda acordului de încetare a focului din estul Ucrainei, bombardamentele şi alte incidente fără discernământ continuă să ameninţe civilii, a notat Comitetul Internaţional pentru Crucea Roşie. Iarna care se apropie face situaţia rezidenţilor şi a refugiaţilor şi mai dificilă.

În timp ce înţelegerea negociată pe 30 octombrie de Uniunea Europeană este proiectată să încălzească casele în acesta iarnă, rebelii încă deţin teritorii mari de teren în estul Ucrainei şi vor avea loc duminică alegeri denunţate pe plan internaţional. Crimeea rămâne sub controlul rus iar Kremlinul, criticând acordul de asociere dintre UE şi Ucraina, testează zilnic spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice.

Vineri, şase soldaţi ucraineni au fost ucişi iar alţi 10 au fost răniţi din cauza atacurilor lansate de rebelii din regiunea Doneţk şi Lugansk , a declarat purtătorul de cuvânt Volodomir Polevi. În urma acestui atac, numărul deceselor provocate în tabăra ucraineană a ajuns la aproape 1.000 de soldaţi, potrivit lui Polevi. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că numărul deceselor din timpul conflictului a depăşit 4.000, în timp ce 1 milion de persoane au fost forţate să-şi părăsească casele.

Un nou convoi

Rusia continuă să furnizeze ajutor militanţilor şi să efectueze operaţiuni de supraveghere de pe partea sa de graniţă, a precizat Polevi. Un convoi de camioane rus cu 147 de persoane au transportat un nou rând de ajutoare.

Ministrul rus al Urgenţei a declarat că va organiza un alt convoi care să ajungă în teritoriile ucrainene ocupate. Acesta susţine că se va furniza carne, zahăr, materiale de construcţii, combustibili şi medicamente.

Uniunea Europeană nu a oferit nicio garanţie Rusiei că Ucraina va achita banii pentru gazele ruse primite, a declarat Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Iniţial, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că furnizările de gaze ar putea fi sistate încă odată pe 1 ianuarie, dacă Ucraina nu-şi va achita datoria de 3,1 miliarde de dolari pentru livrările viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor