În China se pregateşte o schimbare la vârf pe fondul 'scandalului Bo Xilai'

După aproape un deceniu în care s-a aflat la putere preşedintele Hu Jintao, ermeticul regim chinez se pregăteşte de schimbare, în plin scandal provocat de Bo Xilai, demnitarul PC Chinez acuzat de corupţie şi a cărui soţie, Gu Kailai, este judecată pentru asasinarea cetăţeanului britanic, Neil Heywood. Congresul partidului va avea loc la toamnă iar secretarul său general, Hu Jintao, va fi înlocuit cu vicepreşedintele Xi Jinping, notează ziarul ABC.
Preşedintele chinez Hu Jintao (Prakash Singh / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.08.2012

După aproape un deceniu în care s-a aflat la putere preşedintele Hu Jintao, ermeticul regim chinez se pregăteşte de schimbare, în plin scandal provocat de Bo Xilai, demnitarul PC Chinez acuzat de corupţie şi a cărui soţie, Gu Kailai, este judecată pentru asasinarea cetăţeanului britanic, Neil Heywood. Congresul partidului va avea loc la toamnă iar secretarul său general, Hu Jintao, va fi înlocuit cu vicepreşedintele Xi Jinping, notează ziarul ABC.

Conform normelor nescrise ale regimului, vicepremierul Li Keqiang îl va înlocui pe actualul prim-ministru, Wen Jiabao, dar înainte trebuie reînnoite o parte din cele 25 de locuri ale Biroului Politic şi, mai ales, cei 9 membri ai puternicului Comitet Permanent, organul care conduce cu adevărat ţara. Cum unii dintre ei trebuie să se retragă datorită vârstei înaintate, diferitele facţiuni ale PC Chinez manevrează deja în culise pentru a-şi menţine sau spori puterea. În acest scop, unii responsabili de seamă, precum vicepreşedintele Xi Jinping, s-au reunit la Beidaihe, în cochetul oraş balnear situat la 280 de kilometri de Beijing şi care a fost reşedinţa estivală a lui Mao Zedong. De atunci acest sat pescăresc cu aer colonial a devenit centru al conspiraţiilor şi luptelor pentru putere în China reactivate acum în preajma celui de-al XVIII-lea Congres.

În afară de Xi Jinping, prin Beidaihe defilează marii aspiranţi la un loc în Comitetul Permanent, precum Li Yuanchao, şeful Departamentului de Organizare a Partidului, sau Liu Yandong, membră a Consiliului de stat şi o apropiată a preşedintelui. Alături de ei se află şi lideri din epoca fostului preşedinte Jiang Zemin, care continuă să deţină o putere considerabilă şi ai cărui aliaţi nu vor ca el să-şi piardă influenţa. Potrivit ziarului japonez Asahi, prezenţa unor personaje atât de puternice arată că diferitele familii ale regimului negociază tranziţia la nivelul conducerii.

Acest proces a fost tulburat însă de scandalul de corupţie provocat de fostul lider al provinciei Chongqing, Bo Xilai, care aspira la un loc în Comitetul Permanente al Biroului Politic. Căderea lui în dizgraţie a tras după sine şi unele figuri importante precum Zhou Yongkang, responsabil al securităţii ţării şi unul din şoimii aripii dure a Partidului Comunist. Deşi în faţa ţării monoliticul regim chinez afişează o unitate fără fisuri, în interiorul său se află mai multe curente înfruntate, nu doar pentru diferenţe ideologice, ci şi pentru că puterea politică este legată intrinsec de cea economică în această ţară. În faţa vocilor care cer deschidere şi un avans mai mare spre democraţie şi justiţie socială de tip occidental, precum premierul Wen Jiabao, conservatorii mizează pe un model economic de tip neoliberal şi o represiune mai mare pentru a menţine stabilitatea.

'Regimul nu a putut ascunde cazul Bo Xilai care a devenit unul din cele mai mari scandaluri în China şi care arată că fenomenul corupţiei a ajuns în cele mai înalte sfere ale Partidului', a declarat ABC, Wen-cheng Lin, profesor la Institutul de Studii privind China continentală de la Universitatea Sun Yat-sen, din Taiwan. În opinia sa, Bo Xilai a acţionat cu avizul unor importante figuri ale regimului considerate conservatoare, precum Zhou Yongkang, pe care le va trage în căderea sa. Drept consecinţă, social-democraţii se vor vedea întăriţi, dar nu trebuie uitat că viitorul preşedinte al ţării, Xi Jinping, menţine legături strânse cu vechea gardă a fostului preşedinte Jiang Zemin.

Pentru ca acest scandal să nu afecteze şi mai mult soarta Congresului, joi începe la Hefei procesul lui Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, care a fost acuzată de otrăvire a cetăţeanului britanic Neil Heywood. Judecătorului îi va fi uşor să dea verdictul pentru că soţia fostului demnitar s-a declarat vinovată de toate acuzaţiile aduse, de la asasinarea lui Heywood - nu este clar dacă a fost implicată direct în execuţie la care a participat bodyguardul său, Zhang Xiaojun - şi până la evaziune fiscală. După acest proces, experţii cred că Bo Xilai va fi aşezat repede pe banca acuzaţiilor pentru corupţie, pentru a nu agrava şi mai multă luptele interne pentru putere în Partidul Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor