Două cadre comuniste care l-au provocat pe Hu Jintao au rămas în afara listei pentru Congresul Partidului

Delegaţi chinezi aplaudând mecanic la un Congres al Partidului Comunist Chinez, 2007, Beijing.
Delegaţi chinezi aplaudând mecanic la un Congres al Partidului Comunist Chinez, 2007, Beijing. (Andrew Wong / Getty Images)

Procesului secretos cu miză mare de selecţie a delegaţilor din cadrul celui de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului continuă. Două cadre care au scris un editorial ce reflecta negativ asupra lui Hu Jintao au fost aparent eliminate.


La 3 iulie, la al 11-lea Congres al Partidului Comunist Chinez de la Beijing au fost aleşi 64 de reprezentanţi pentru cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului, programat pentru mai târziu în acest an. Lista nu a fost publicată până la 19 iulie.


MIE Ninghua, şeful Daily Beijing nu era pe listă. De asemenea, numele lui Liu Qi, fostul secretarul de partid din Beijing nu a fost nicăieri de găsit.


În plus, pe 3 iulie Liu Qi a fost înlocuit de Guo Jinlong. Guo, primarul din Beijing, a fost dat în judecată de către practicanţii Falun Gong de peste hotare pentru rolul său în persecuţia împotriva practicii Falun Gong din China.


Se presupune că Mei şi Liu ar fi în spatele unui articol provocator publicat cu câteva luni în urmă în Beijing Daily intitulat "Secretarul general nu este mai presus de Comitetul Central al Partidului", facând referire la Hu Jintao - şeful partidului acesta din urma parând să profite acum de oportunitate pentru a elimina perechea.


Beijing Daily este ziarul cotidian oficial ce rulează sub conducerea superioară a partidului şi se afla direct sub controlul lui Liu. Acesta l-a sprijinit frecvent pe Zhou Yongkang, brutalul şef al securităţii interne chineze.


La două săptămâni după ce Bo Xilai a fost eliberat din postul său de partid din Chongqing, Beijing Daily a publicat un articol pe 31 martie intitulat "De când a început Partidul nostru să îşi numească liderului suprem "secretar general" ?".


Articolul contesta în mod direct şi deschis autoritatea lui Hu Jintao, care era în vizită în Cambodgia la vremea respectivă. Scria: "Secretarul general nu ar trebui să fie cea mai mare autoritate din Comitetului Central al Partidului", şi "conducerea colectivă ar trebui să fie accentuată".


În luna mai, după ce activistul civil orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, a părăsit Ambasada SUA din Beijing pentru a primi tratament la spital, Liu se presupunea că ar fi de asemenea în spatele unor articole de opinie negativă despre Chen şi Ambasada SUA în ziarele de sub controlul său, inclusiv Beijing Daily, Beijing News şi Beijing Youth Daily. Ei au repetat comentariile făcute de Global Times, un canal mass-media naţionalist supravegheat de People’s Daily, care este principalul purtător de cuvânt al Partidului şi este controlat de Zhou Yongkang şi Zeng Qinghong, un vechi agent de putere din partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii