Remaniere înainte de cel de-al XVIII-lea Congres Naţional al Poporului

.
. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Înainte de schimbarea conducerii regimului chinez la cel de-al optsprezecelea Congres Naţional al Partidului ce va urma, şeful de Partid al provinciei Guizhou, Li Zhanshu, un cadru având strânse legături cu actuala conducere, va fi promovat într-o poziţie mult mai puternică în Beijing, potrivit Reuters.

Miercuri, agenţia oficială de ştiri, Xinhua, a anunţat că Li a fost eliberat din funcţia de şef al Partidului Comunist Chinez (PCC) din provincia Guizhou, urmând a fi înlocuit de Zhao Kezhi, guvernatorul provincial al Guizhou.

Două surse au informat Reuters că Li este un candidat popular pentru funcţia de şef al biroului general al Comitetului Central, o poziţie-cheie în centrul aparatului politic al partidului comunist. Poziţia este deţinută în prezent de către Ling Jihua, un confident al liderului curent Hu Jintao.

De asemenea, sursele au evidenţiat faptul că Li are relaţii strânse cu liderul PCC Hu Jintao şi cu succesorul său, Xi Jinping. O a treia sursă a declarat că există posibilitatea ca Li să fie numit de conducere în postul de şef al Departamentului de Organizare al Comitetului Central. Este larg speculat că decizia finală se va lua în cadrul unor întâlniri private în districtul Beidaihe, provincia Hebei, unde conducerea Partidului se retrage în fiecare vară, angajându-se în tranzacţii politice în camere pline de fum.

În iunie, ziarul chinez de peste ocean World Journal a raportat că din 350 de membri ai Comitetului Central, aproximativ 200 se vor pensiona la al XVIII-lea Congres Naţional al Poporului, în timp ce 17 din cei 25 de membri ai Biroului Politic vor demisiona. Cu toate acestea, membrii Comitetului Permanent al Biroului Politic, care reprezintă conducerea de top a Partidului, nu au fost pe deplin confirmaţi.

Analiştii notează că recentul scandal legat de Bo Xilai a adus şi mai multă incertitudine în schimbarea conducerii, deoarece fostul şef al Partidului din Chongqing ar fi trebuit să devină membru al Comitetului Permanent la al XVIII-lea Congres, înainte de fuga lui Wang Lijin la Consulatul SUA din Chengde, care a declanşat căderea lui. Persoane din interior susţin că Wang ar fi dezvăluit detalii cu privire la complotul lui Bo de a-i lua puterea lui Xi Jinping.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe