Hu Jintao îndeamnă partidul să rezolve "provocările fără precedent"

Preşedintele chinez Hu Jintao
Preşedintele chinez Hu Jintao (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

Sistemul comunist al Chinei ajunge într-un punct mort. Secretarul general Hu Jintao a evidenţiat această potenţială inevitabilitate într-un discurs la un simpozion recent.


Potrivit unui raport publicat de ziarul de stat Xinhua pe 23 iulie, Hu Jintao a vorbit cu tărie spunând că Partidul Comunist Chinez (PCC) "se confrunta cu provocări din afară fără precedent" şi că "multe probleme urgente apar între membrii de partid şi între oficiali ai partidului".


Ridicând un subiect rar menţionat, Hu a vorbit despre a da curs unei reforme politice, dar a subliniat necesitatea menţinerii conducerii PCC". Discursul lui Hu a fost difuzat pe scară largă şi a ajuns pe prima pagină a ziarelor de stat.


Analiştii cred că Hu Jintao stabileşte tonul pentru al 18-lea Congresul al Partidului iar cu toate crizele din jurul PCC, oficiali de rang superior şi-au dat seama că reforma este absolut necesară.


Actualul comentator al afacerilor de stat Lin Zixu consideră că Hu a vorbit sincer. "PCC este pe moarte; mulţi oficiali de partid încearcă să găsească modalităţi de a se salva, iar mulţi membri noi aderă doar pentru a-şi urmării interesele personale", a declarat el. Lin consideră că regimul comunist petrece acum mai mult timp gândindu-se cum să scape de partid.


Voi Ke, care deţine un doctorat în politici publice, a declarat într-un interviu pentru televiziunea New Tang Dynasty că se pare că există unele acorduri între oficialii chinezi şi publicul general în ceea ce priveşte starea actuală a lucrurilor.


"În prezent se pare că sistemul comunist a ajuns într-un punct mort. Hu ştie foarte clar acest lucru şi nu numai publicului general dar chiar şi membri PCC au acest punct de vedere despre partidul comunist. De asemenea, există o tendinţă internaţională de reevaluare a ideologiei comuniste. Toate acestea fac totul foarte clar, astfel că dacă partidul comunist continuă guvernarea sa autoritară nu va mai ajunge nicăieri", a declarat el.


Comentatorul Lin şi preşedintele Partidului Social Democrat Chinez Liu Yinquan împărtăşesc punctul de vedere al lui Ye.


Liu a declarat pentru Sound of Hope Radio: "Privind atât la mediul internaţional cât şi la mediului din China, dacă PCC nu este complet reformat atunci acesta va fi cu siguranţă eliminat. Dacă PCC continuă să impună guvernarea unui singur partid o astfel de reformă nu va avea niciun viitor. Pentru poporul chinez o reformă completă a PCC şi o tranziţie către democraţie va fi un lucru foarte bun, ce poate preveni eventualele şocuri majore şi dezastre".


Lin a subliniat în mod similar slăbiciunea în creşterea a PCC: "Actualele nemulţumiri publice sunt la punctul de fierbere în China continentală; din ce în ce mai mulţi oameni descoperă informaţii prin diferite metode şi află din ce în ce mai mult despre drepturile fundamentale pe care ar trebui să le aibă. Ei devin din ce în ce mai puţin speriaţi astfel că fundaţia PCC devine tot mai slabă. Dacă PCC continuă să utilizeze vechile sale metode pentru a face faţă cererilor şi dorinţelor oamenilor, guvernarea sa în China nu va mai dura mult ", a declarat el.


Cu toate acestea, Lin crede de asemenea că discursul lui Hu ar putea fi un avertisment pentru cei de stânga şi pentru susţinători lui Bo Xilai.


"PCC trebuie să ia o decizie cu privire Bo Xilai înainte de cel de-al 18-lea Congres al Partidului", a evidenţiat Lin. "Hu Jintao profită de această ocazie pentru a-i avertiza pe toţi că Bo Xilai nu are nicio şansă de a recâştiga puterea. Modelul Chongqing în stilul revoluţiei culturale al lui Bo Xilai este deja pe cale de dispariţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe