Imnul pierdut al lui Beethoven, în "premieră" la Manchester

Piesa pierdută, compusă de Beethoven, a fost descoperită de profesorul Cooper de la Universitatea din Manchester.
Piesa pierdută, compusă de Beethoven, a fost descoperită de profesorul Cooper de la Universitatea din Manchester. (manchester.ac.uk)

O operă muzicală compusă de Beethoven prin anul 1820 a fost descoperită de către profesorul Barry Cooper de la Universitatea din Manchester, un important specialist în privinţa marelui compozitor. Piesa muzicală este o adaptare armonică pentru un vechi imn şi a fost recent interpretată în Manchester.

Profesorul Cooper a găsit această lucrare alături de o seamă de schiţe originale ale celebrei Mise cunoscută şi sub numele Missa Solemnis într-un caiet de însemnări aflat acum în Berlin. Anterior s-a presupus că ea reprezenta o schiţă pentru această Misă. Expertul consideră că a fost probabil scrisă pentru arhiducele austriac Rudolf şi, dacă a fost vreodată interpretată, aceasta trebuie că s-a petrecut la ceremonia de ridicare a lui Rudolf la rangul de arhiepiscop.

Când a văzut-o, profesorul Cooper a realizat că nu reprezintă numai o seamă de note muzicale, ci melodia unui imn, identificând lucrarea cu durata de două minute ca fiind o operă a lui Beethoven necunoscută anterior. Este o adaptare armonică pentru orgă a imnului gregorian vechi de două milenii numit "Pange lingua".

Profesorul Cooper a afirmat într-o declaraţie de presă că "Această piesă este surprinzătoare pentru că nu are sunetul caracteristic lui Beethoven. Dacă nu aş fi văzut-o ca fiind scrisă de mână chiar de el, completă şi cu corecturi, nu aş fi crezut că îi aparţine".

Apoi, profesorul a comentat despre modul în care lucrarea ne povesteşte despre credinţa compozitorului: "Ne spune destul de clar că Beethoven a scris, până la urmă, o bucată muzicală cu funcţie liturgică - şi asta, într-un fel, îi arată evlavia".

Cea dintâi interpretare cunoscută a acestei lucrări aparţine studenţilor conservatorului din cadrul Universităţii din Manchester, în Centrul Martin Harris, la 25 octombrie. Această interpretare poate fi ascultată acum şi online

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură