Imnul pierdut al lui Beethoven, în "premieră" la Manchester
alte articole
O operă muzicală compusă de Beethoven prin anul 1820 a fost descoperită de către profesorul Barry Cooper de la Universitatea din Manchester, un important specialist în privinţa marelui compozitor. Piesa muzicală este o adaptare armonică pentru un vechi imn şi a fost recent interpretată în Manchester.
Profesorul Cooper a găsit această lucrare alături de o seamă de schiţe originale ale celebrei Mise cunoscută şi sub numele Missa Solemnis într-un caiet de însemnări aflat acum în Berlin. Anterior s-a presupus că ea reprezenta o schiţă pentru această Misă. Expertul consideră că a fost probabil scrisă pentru arhiducele austriac Rudolf şi, dacă a fost vreodată interpretată, aceasta trebuie că s-a petrecut la ceremonia de ridicare a lui Rudolf la rangul de arhiepiscop.
Când a văzut-o, profesorul Cooper a realizat că nu reprezintă numai o seamă de note muzicale, ci melodia unui imn, identificând lucrarea cu durata de două minute ca fiind o operă a lui Beethoven necunoscută anterior. Este o adaptare armonică pentru orgă a imnului gregorian vechi de două milenii numit "Pange lingua".
Profesorul Cooper a afirmat într-o declaraţie de presă că "Această piesă este surprinzătoare pentru că nu are sunetul caracteristic lui Beethoven. Dacă nu aş fi văzut-o ca fiind scrisă de mână chiar de el, completă şi cu corecturi, nu aş fi crezut că îi aparţine".
Apoi, profesorul a comentat despre modul în care lucrarea ne povesteşte despre credinţa compozitorului: "Ne spune destul de clar că Beethoven a scris, până la urmă, o bucată muzicală cu funcţie liturgică - şi asta, într-un fel, îi arată evlavia".
Cea dintâi interpretare cunoscută a acestei lucrări aparţine studenţilor conservatorului din cadrul Universităţii din Manchester, în Centrul Martin Harris, la 25 octombrie. Această interpretare poate fi ascultată acum şi online