Arta pentru fiecare copil

Este educatia artistica benefica numai pentru putinii care se gandesc la cariere de artist sau care au timpul liber necesar pentru a-si urma interesele estetice? Absolut deloc, spune Sandra Ruppert, Director al Parteneriatului Pentru Educatie artistica, in cadrul forumului national din San Francisco, din 16-17 septembrie. Forumul, Transformarea Sistemelor de Invatamant Urban Prin Arte, a invitat participantii sa se alature conversatiei despre cum programele artistice aduc beneficii multiple studentilor si scolilor in general.
(photos.com)
Linda Song
04.10.2011

Este educatia artistica benefica numai pentru putinii care se gandesc la cariere de artist sau care au timpul liber necesar pentru a-si urma interesele estetice? Absolut deloc, spune Sandra Ruppert, Director al Parteneriatului Pentru Educatie artistica, in cadrul forumului national din San Francisco, din 16-17 septembrie. Forumul, Transformarea Sistemelor de Invatamant Urban Prin Arte, a invitat participantii sa se alature conversatiei despre cum programele artistice aduc beneficii multiple studentilor si scolilor in general.

Intr-un interview cu doamna Ruppert, am avut ocazia sa o intrebam despre interesul in educatia artistica si despre activitatea Parteneriatului Pentru Educatie Artistica.

Motivatia ei de a promova educatia artistica, dupa cum ne-a spus, a aparut dintr-o legatura oarecum neobisnuita. ,,Mi-am inceput cariera ca antropolog si intotdeauna m-au interesat diferitele culturi si modul in care oamenii isi traiesc viata, precum si comportamentele lor. Desigur, arta este o parte integranta a culturii noastre. Si, de fapt, arta este ceea ce ne face umani - este un fenomen universal.”

Dr. Ruppert a studiat arta diferitelor culturi si, dupa ce si-a crescut copiii, s-a concentrat mai mult asupra domeniului educational. A devenit interesata de promovarea unei educatii bune pentru tineri si, prin aceasta, a trecut la educatia artistica.

,,Deci acum, ca Director Executiv al Parteneriatului Pentru Educatie Artistica, simt ca ma aflu in punctul central al vietii mele, la intersectia celor trei lucruri care imi intregesc viata si care sunt fundamentale pentru societate: arta, educatia si cultura.”

Ruppert crede ca a sporit recunoasterea necesitatii expunerii tuturor copiilor la arte. „Inca nu am ajuns acolo, dar exista o intelegere mai profunda.” Ea afirma ca schimbarea a survenit prin gandul ca educatia artistica „nu este doar buna - nu doar daca ai timp pentru ea... De fapt, ea este esentiala - nu este doar buna, ci este o necesitate.”

Ea considera ca, in parte, motivul schimbarii este ca organizatia lor aduce si pe altii in joc, aducand companii care sustin ca au nevoie de oameni creativi, care isi pot folosi imaginatia, pentru a crea. Urmatorul iPod, urmatorul Google, vor aparea din creativitatea pe care o aduc cu sine artele. Parteneriatul pentru Educatie Artistica, a explicat ea, este un centru pentru toate acele parti interesate din domeniul artelor, din educatie, afaceri, cultura, sau oamenii din sectorul privat, care acorda subventii. Ei aduc laolalta toate acestea, trec de la vorba la fapta si contribuie cu activitati de cercetare.

Ei asigura studii care sprijina prin documente efectele educatiei artistice, astfel incat nu se bazeaza numai pe pasiunea lor, ci chiar detin studii care pot identifica ceea ce se intampla in creierul uman, atunci cand asculti o piesa muzicala, ce tipuri de sinapse se formeaza.

„Studiile sprijina ceea ce noi am crezut intotdeauna in inimile noastre: ca artele sunt bune prin natura lor, insa ele ne aduc si reusita in tot ceea ce facem,” noteaza ea.

Scopul ei personal in organizatie se bazeaza pe propria ei copilarie. Dupa cum ne povesteste, atunci cand a crescut in Los Angeles, institutiile publice de invatamannt (la sfarsitul anilor ’50 si pana in anii ’60) integrau artele ca parte a programului de invatamant. Ea avea teatru, dans, opera; a invatat sa cante la diverse instrumente. Acum, ca persoana adulta, are in vedere intreaga generatie de adulti, cu accent pe factorii decizionali, care nu au beneficiat niciodata de arte in existentele lor, deci nu au inteles cat de important este sa creezi o persoana completa. Telul ei este ca, fiecare copil din orice stat, din fiecare scoala, sa aiba aceleasi oportunitati de a studia artele, asemenea ei, cand a crescut in Los Angeles.

Ea nu sugereaza ca fiecare copil va ajunge un artist, desi unii vor lua aceasta cale, insa sugereaza mai degraba ca, fiecare copil va fi capabil sa gandeasca precum un artist.

Caracteristici pe care educatia artistica le poate dezvolta

Reflectand asupra a ceea ce aduce arta in viata unei persoane, Ruppert ne-a impartasit ideile sale, „Cred ca unul din lucrurile pe care le aduc artele este Perseverenta. Citind propriile mele studii despre ce sunt liderii de succes, un element cheie este perseverenta in fata esecului, sa mergi mai departe. Asta face parte din definitia creativitatii, creezi lucruri noi in urma esecurilor; artele te invata ca, pentru a ramane cu un lucru, imbunatateste-l. ”

O alta trasatura, de care Ruppert comenteaza ca ar putea fi supraestimata, este ca arta ajuta realizarii academice. Ea ajuta studentii sa vada lucrurile in diferite moduri. Artele te ajuta sa gandesti critic, sa rezolvi probleme. Fiul ei este arhitect - priveste lucrurile diferit si, cu toate acestea, nu stie ca gandeste ca un artist. Arta ne ajuta sa vedem lucruri in diferite moduri.

Dezvoltarea Personalitatii

Trebuie sa vorbim despre copilul in ansamblul sau, in tara noastra, spune Ruppert; noi punem acentul pe latura academica. Ea si-ar prefera copilul sa iubeasca muzica si sa stie cate ceva despre ea decat sa fie un inginer fenomenal. Ea ar fi incantata daca ar fi un inginer grozav, dar ar simti ca ii lipseste ceva din viata daca nu s-ar putea bucura de o simfonie de Beethoven la fel cum se bucura de muzica usoara.

Alt lucru pe care il realizeaza artele este ca ajuta sa fim mai empatici, continua ea. Este ceea ce ne ajuta sa trecem de barierele culturale. Ne da o cale de a comunica. Acesta este un lucru necesar si in lumea afacerilor, intrucat jumatate din totalul afacerilor privesc comunicarea si relatiile. Arta contribuie de asemenea la caracterul nostru omenesc.

Viitorul

Riscam sa nu avem urmatoarea generatie de lideri cu gandiri artistice novatoare, care sa ne duca spre progres avertizeaza Ruppert. Cum schimbam asta? „Niciun studiul din lume nu poate schimba credintele fundamentale ale oamenilor daca ei nu vor sa creada in acel lucru. Ceea ce face o diferenta, este un singura lucru: cum au contribuit artele la viata acelei persoane.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor