Imagistica prin rezonanţă magnetică de înaltă rezoluţie, poate detecta un singur atom

Fabio Bergamin
25.11.2014

Pentru prima oară, cercetătorii au detectat un singur atom de hidrogen folosind imagistica prin rezonanţă magnetică (MRI).

Tehnologia MRI convenţională, folosită pe scară largă în spitale, poate, de obicei, să observe detalii până la o zecime de milimetru, de exemplu, în cadrul imaginilor în secţiune ale corpului uman.

Cercetătorii lucrează la o mărire semnificativă a rezoluţiei tehnicii respective, cu scopul de a ecrana la nivelul unei singure molecule – ceea ce reprezintă o rezoluţie mai fină de un milion de ori.

Detectarea semnalului provenit de la un singur atom de hidrogen reprezintă o piatră de hotar importantă în atingerea acelui pas.

În ceea ce priveşte instrumentele spitalelor, magnetizarea nucleelor atomice din corpul uman este indusă folosind o bobină electromagnetică.

Cercetătorii, conduşi de Christian Degen, profesor al Laboratorului de Fizică a Solidelor din ETH Zurich, a dezvoltat o tehnică de măsurare cu mult mai sensibilă pentru semnalele MRI.

“MRI este astăzi o tehnologie ce se află la maturitate, dar rezoluţia sa spaţială a rămas în mare parte aceeaşi din ultimii 10 ani, constrângerile fizice împiedicând mărirea rezoluţiei,” spune Degen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor