Pleşu, martor în Dosarul Mineriadei: Trebuie să ştim odată ce am trăit. Vagul ăsta durează de 25 de ani

Martor în dosarul Mineriadei, fostul ministru Andrei Pleşu susţine că a încercat să organizeze un dialog între protestatarii din Piaţa Universităţii şi fostul preşedinte Ion Iliescu însă a eşuat, iar rezultatul a fost declanşarea violenţelor.
Andrei Pricopie
12.01.2017

alte articole

Andrei Pleşu (Florin Chirilă)
Andrei Pricopie
12.01.2017

Fost ministru al Culturii în timpul sângeroaselor evenimente din iunie 1990, Andrei Pleşu a fost audiat, joi, de procurorii militari ai Parchetului General timp de aproape trei ore în Dosarul Mineriadei, în calitate de martor.

"A fost vorba de o relatare a experienţei mele în perioada din timpul mineriadei din Piaţa Universităţii. Eu am povestit experienţa pe care am avut-o şi anume că evenimentul a avut consecinţe extrem de dramatice pentru România de atunci. După ce fusesem la Revoluţie un model de reuşită politică pentru toată lumea, după cinci luni, eram un model negativ printre celelalte ţări socialiste, pentru felul în care guvernarea de atunci a înţeles să soluţioneze problema Piaţa Universităţii.

Am fost împreună cu domnul Caramitru şi cu domnul Hăulică, într-o tentativă de a organiza un dialog între piaţă şi preşedintele Ion Iliescu. Au fost negocieri de două săptămâni, nu am reuşit până la urmă, pentru că de fiecare parte se puneau condiţii pe care partea cealaltă nu le accepta. Rezultatul a fost declanşarea violenţelor pe care le ştiţi şi care sunt regretabile", a declarat, la finalul audierilor, Andrei Pleşu, citat de Agerpres.

Fostul ministru al Culturii susţine că nu a fost de acord cu deciziile luate atunci de Guvern şi chiar a luat atitudine public în acest sens în cadrul unui comunicat de presă.

"Eu am luat contact cu unele victime, m-au sunat artişti, directori de muzeu care aveau dificultăţi şi îmi cereau ajutorul. Nu puteam decât să informez conducerea Guvernului care pretindea că ţine lucrurile sub control şi trebuie tratate toate informaţiile cu mare discernământ. M-am simţit obligat la sfârşitul evenimentelor să dau un comunicat din partea Ministerului Culturii, în care să îmi iau distanţă faţă de toate violenţele care s-au comis, ceea ce a fost privit ca fiind nu prea solidar cu Guvernul din care făceam parte. Sunt mândru că singurul film documentar care există despre Piaţa Universităţii este filmul făcut atunci de casa de film a Ministerului Culturii, care îl avea director pe Lucian Pintilie, şi care a fost făcut de Stere Gulea", a precizat Pleşu.

Fostul demnitar a explicat că el nu a avut contact direct cu preşedintele de atunci Ion Iliescu, iar evenimentele din Piaţa Universităţii nu au fost discutate în şedinţele de Guvern.

"I-am spus şi domnului care m-a interogat: eu nu îmi aduc aminte să fi participat la o şedinţă de Guvern în care problema Piaţa Universităţii, problema minerilor să se fi discutat cu adevărat. Mi-am imaginat că este vorba de un fel de executiv restrâns, făcut de oamenii direct responsabili şi care luau decizii. Lucrul acesta s-a întâmplat şi în decembrie 1990, când am aflat dintr-un comunicat al Guvernului că regele nu poate intra în ţară. Or, eu eram în Guvern şi nu ştiam nimic. Am dat şi atunci un comunicat şi o demisie", a subliniat scriitorul.

Întrebat dacă mai pot fi traşi la răspundere cei implicaţi în aducerea ortacilor în Capitală, Pleşu a replicat: "Eu nu mă bag în chestii procedurale şi juridice, însă sunt foarte bucuros că se face un efort consistent pentru o lămurire geometrică a lucrurilor. Trebuie să ştim. Ca şi în chestia cu Revoluţia. Vagul ăsta care durează de 25 de ani nu face bine nimănui. Trebui să ştim odată ce am trăit".

Reamintim că o serie de foşti înalt oficiali ai statului român, în frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, Nicolae Dumitru, fostul adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, Cristian Mugurel Florescu, şi fostul şef SRI Virgil Măgureanu au fost inculpaţi recent pentru crime împotriva umanităţii în dosarul "Mineriadei 13 – 15 iunie 1990".

Pentru a afla mai multe despre Dosarul Mineriadei intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor