Igor Volniţchi: Plahotniuc a devenit ostatec al situaţiei pe care singur a creat-o

Igor Volniţchi (facebook.com)
Maria Maevschi
06.12.2017

În contextul protestelor care au loc de aproape un an la Bucureşti, a celor din Ucraina care au fost reluate de susţinătorii lui Mihail Saakaşvili în momentul în care acesta era reţinut de către forţele de securitate de la Kiev, unii analişti din Republica Moldova au menţionat că deşi la prima vedere spiritul protestatar al moldovenilor ar fi murit, de fapt, nu este aşa, iar acesta se va manifesta ori în timpul, ori după alegerile parlamentare din 2018.

„Şi în Moldova oamenii se revoltă, doar că spiritul protestatar al moldovenilor a trecut din stradă pe canapea. Acest lucru s-a întâmplat după ce unii dintre protestatari au fost reţinuţi după unele proteste, motivat/nemotivat câte 3-4 luni, au fost hărţuiţi, la o parte s-a mers acasă, o parte s-au lăsat „convinşi” de aceste intrări în forţă pentru protestatari. Altă parte nu au văzut vina în actuala guvernare, ci în cei care i-au scos în stradă. A treia categorie au completat rândurile celor care stau şi protestează în faţa televizorului pe fondul deznădejdii generale şi a patra categorie care s-a lăsat momită de bomboanele politice şi electorale care periodic au fost aruncate în mase în rândurile celor care protestau”, a declarat analistul politic, Igor Volniţchi, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Totodată, Volniţchi a ţinut să specifice că actualei guvernări, dar mai degrabă liderului PD, Vlad Plahotniuc, îi este frică anume de acest spirit protestatar al moldovenilor. Şi directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, a subliniat faptul că spiritul protestatar se va manifesta plenar la alegeri. Dar chiar şi aşa, tocmai pentru a-şi asigura rămânerea la putere, Plahotniuc a ignorat recomandările Comisie de la Veneţia şi a Uniunii Europene şi a schimbat regulile de joc.

Pe de altă parte, s-ar putea să nu fie atât de simplu cum şi-au imaginat, pentru că dacă ne uităm la toată propaganda pe care a desfăşurat-o, a fost una intensă care a început cu un procent de 80 la sută dintre cetăţeni care ar fi susţinut votul uninominal, iar spre final s-a ajuns la 35 la sută care ar susţine în prezent sistemul mixt. „Cum se leagă aceste lucruri, bani, televiziuni, dezbateri? Ca până la urmă să găsească o soluţie de compromis care chipurile îi convine şi PSRM care spunea iniţial că un sistem mixt ar însemna să aduci în Parlament 50 de plahotniuci”, s-a întrebat retoric analistul politic Igor Boţan, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

„E clar că va încerca să rămână la putere după alegerile din 2018, pentru că Dl Plahotniuc a devenit într-un fel, ostatec al situaţiei pe care singur a creat-o. El e dependent de putere, şi nu pentru că ar avea nevoie de ea să rezolve anumite interese personale, sau ale partidului pe care îl reprezintă. Controlul puterii îi permite o zonă de confort şi securitate, de aceea, cu siguranţă va lupta pentru putere mai mult ca oricând”, a conchis Igor Volniţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor