Renato Usatîi: În România vor să amnistieze hoţii din PSD, iar în Moldova din PDM
alte articole
Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, susţine că proiectul de lege care prevede decriminalizarea infracţiunilor economice, elaborat de Ministerul Justiţiei de la Chişinău, ar avea scopul de a amnistia hoţii din Partidul Democrat. Expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă atenţionează că eliberarea de răspundere penală propusă pentru infracţiunile din domeniul creditării, administrării bancare şi încălcării drepturilor acţionarilor ar fi pregătită de cei vizaţi în frauda bancară.
„La început mafia a obligat cetăţenii să întoarcă miliardul pe care l-a furat, iar acum pregăteşte modificarea Codului Penal pentru a elibera de la răspunderea penală executorii furtului. Aceştia ar trebui să iasă la iveală în raportul Kroll, iar dacă modificările Codului Penal vor fi adoptate înaintea apariţiei acestuia, cei vinovaţi vor putea evita răspunderea”, scrie Usatîi pe pagina sa de socializare, precizând că ajustările legislative prevăd eliberarea de la răspundere penală privind multiple încălcări ce ţin de sectorul bancar.
Potrivit liderului Partidului Nostru, regimul lui Plahotniuc ar merge pe urmele partenerilor săi social-democraţi din România. „Ne-am ciocnit practic cu analogul moldovenesc al „legii justiţiei” române, împotriva căreia iată deja de un an au loc proteste în ţara vecină. Acolo vor să amnistieze hoţii din PSD, la noi din PDM.”
În concluzie, Usatîi menţionează că dacă moldovenilor le-a mai rămas demnitate, trebuie să protesteze. ”În România, protestele care nu au lideri politici evidenţi, sunt susţinute de preşedinte, care se opune bandei. Preşedintele nostru e împreună cu banda. Este interesant, va semna el modificările Codului Penal sau iarăşi va ceda Preşedinţia lui Candu pentru două ore?”
În context, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă, actual expert la Transparency International Moldova se întreabă retoric ce va apare mai întâi: ”raportul Kroll 2 (fie şi cel redactat) sau legea făcută de ministrul Justiţiei, prin care se propun noi temeiuri privind eliberarea de răspundere penală pentru infracţiuni, inclusiv din domeniul creditării, administrării bancare, încălcarea drepturilor acţionarilor?”
”Candu a declarat recent că de la proiect şi până la lege adoptată e o procedură lungă şi ar putea să arate altfel decât a fost propusă, dar se ştie că proiectele semnate de acesta se adoptă şi peste noapte (exemplul Legii amnistiei sau a cetăţeniei contra investiţii din decembrie 2016). Impresia rămâne aceeaşi: în ultimul timp legile sunt scrise în interesul şi de cei vizaţi în raportul Kroll”, a adăugat expertul, concluzionând că raportul Kroll 2 "se redactează" coordonat, astfel încât să nu apară înainte ca beneficiarii şi miliardele furate să fie în siguranţă.