Igor Munteanu: Rezoluţia PE practic spune că Partidul Democrat este o putere impostoare
alte articole
Decizia Uniunii Europene de a stopa asistenţa macro-financiară pentru Republica Moldova din cauza evenimentelor din ultima perioadă, în special anularea alegerilor locale din Chişinău, nu a trecut neobservată. În cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre această decizie ca despre un ”cinism al europenilor”, numind-o ”şantaj” la adresa autorităţilor moldovene. Mai mult decât atât, ulterior, Candu a afirmat că, de fapt, Moldova nici nu ar avea nevoie de banii europenilor, şi că se descurcă singură.
În acest context, directorul executiv IDIS Viitorul, Igor Munteanu, ex-ambasador al Moldovei în SUA, a menţionat că de-a lungul timpului a văzut multe lucruri stranii venite din partea guvernării, însă toate aceste speculaţii legate de faptul că Moldova nu mai are nevoie de banii europeni sunt de o absurditate imensă pentru că, aflându-se într-o stare economică lâncedă şi extrem de vulnerabilă, Republica Moldova are nevoie ca de oxigen de orice fel de sprijin pe care Bruxelles-ul poate să-l ofere.
Luând în considerare faptul că despre condiţionalităţile impuse Moldovei, Consiliul European a început să vorbească încă din anul 2016, specificând după o scrisoare primită de la Guvernul RM, că ”banii alocaţi pentru nevoile cerute de Guvern vor fi alocaţi pe criterii economice, dar şi pe funcţionarea instituţiilor democratice”, lecţia trebuia învăţată încă din acea clipă, a punctat Munteanu.
”Cele şase Rezoluţii care au fost discutate aprins în PE, deşi potrivit Publika TV în sală nu s-ar fi aflat deputaţi, arată că există un interes mare faţă de RM. Este profund calomnioasă şi manipulatoare ideea că Republica Moldova nu contează, întrucât RM se află la frontiera UE şi Alianţei NATO, are o valoare sporită strategic şi din acest punct de vedere, orice s-ar întâmpla aici, contează pentru UE care îşi supraveghează cu foarte mare atenţie frontierele şi vecinătatea”, a declarat expertul IDIS Viitorul, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Acesta a mai adăugat că Rezoluţiile ar trebui să fie ca un duş rece, să trezească din amorţire oamenii care cred că delegaţiile guvernamentale ce pleacă la Bruxelles şi transmit vorbe fac un bine ţării. De fapt, în timpul dezbaterilor din PE, Moldova a asistat la o realitate în care parlamentarii europeni, profund nemulţumiţi de ce se întâmplă în RM, au transmis printr-o Rezoluţie votul de blam care afectează votul politic, consideră Munteanu.
”Nu este vorba doar de bani, este vorba de felul în care suntem priviţi, de încrederea pe care Guvernul o generează la Bruxelles şi în toate instituţiile relevante. Rezoluţia practic spune că Partidul Democrat aflat la guvernare este o putere impostoare pentru că în mod neavenit îşi asumă în continuare imaginea de promotor al Uniunii Europene atunci când nu este şi lunga listă de derapaje democratice arată că de fapt nu are nimic în comun cu Integrarea Europeană şi cu UE”, a adăugat expertul.
În opinia acestuia, comisari europeni încă aşteaptă din partea Chişinăului să facă un pas înapoi şi să găsească o soluţie pentru validarea alegerilor de la Chişinău care ar fi o condiţie obiectivă pentru asigurarea regulilor de joc pentru alegerile parlamentare din toamnă.