Igor Boţan: Pretenţia PD de a fi o forţă politică pro-europeană nu mai este credibilă
alte articole
Dezbaterile de săptămâna aceasta din Parlamentul European privind situaţia Republicii Moldova în lumina derapajelor democratice, a dus la adoptarea unei Rezoluţii foarte dure privind încetarea finanţării macro-financiară pentru acestă ţară. În opinia directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, Rezoluţia PE pentru Moldova este un catastif în care apar toate lucrurile importante pe care PE le-a avut în vedere de-a lungul ultimilor doi ani în raport cu R. Moldova.
„Am văzut un catastif, toate lucrurile importante pe care Parlamentul European le-a avut în vedere de-a lungul ultimilor doi ani în raport cu Republica Moldova, lucruri foarte importante pe care PE consideră că autorităţile de la noi le-au ignorat, de aici şi exprimarea îngrijorărilor, şi apelul către Comisia Europeană să suspende asistenţa macro-financiară pentru ţara noastră, precum şi să examineze oportunitatea suspendării suportului bugetar pentru ţara noastră”, a declarat directorul ADEPT în cadrul emisiunii ”Boţan Popov” de la TV 8.
Cu toate că această rezoluţie este considerată a fi o lovitură grea pentru Moldova, Boţan este de părere că cetăţenii RM înţeleg perfect ce s-a întâmplat şi de ce. Pe de altă parte, preşedintele Institutului de Iniţiative Strategice (IPIS), Andrei Popov, este sceptic în privinţa aceasta, menţionând că cele mai multe televiziuni din R. Moldova au prezentat denaturat ştirea privind dezbaterile din PE.
„Depinde la ce televiziuni se uită cetăţenii noştri, pentru că eu am văzut cum a fost reflectată şedinţa PE atât la postul public de televiziune, Moldova 1, care a trecut cu vederea majoritatea aspectelor critice şi s-a focalizat pe câteva intervenţii şi comentarii care distorsionează evenimentul, precum şi alte televiziuni. Eu nu m-aş grăbi să spun că toţi cetăţenii înţeleg ce se întâmplă”, a afirmat Popov.
Totodată, Boţan a ţinut să specifice, în contextul ultimelor evenimente de la Chişinău, îndeosebi invalidarea alegerilor locale din capitală, că autorităţile şi guvernarea din RM per ansamblu au crezut probabil că pot încerca limitele de toleranţă şi indulgenţa Uniunii Europene. Mai mult decât atât, acesta a amintit că acum doi ani, unul din comisarii europeni care a vizitat RM a făcut o declaraţie publică spunând „nimeni să nu-şi imagineze că UE este naivă. UE înţelege perfect ce se întâmplă în R. Moldova”.
Astfel, a comentat Igor Boţan, mai departe Partidul Democrat - partid de guvernământ - va avea o dilemă, cu ce mesaje şi lozinci să meargă în alegerile parlamentare, pentru că în lumina acestei rezoluţii a PE, cea mai dură rezoluţie în cel mai dur limbaj folosit de UE din 2009 încoace, pretenţia PD de a fi o forţă politică pro-europeană nu mai este credibilă.
„Eu cred că trei lucruri sunt clare tuturor: Partidul Democrat este un partid auto-declarat european, acoperă încălcări şi violări fundamentale ale drepturilor şi valorilor de bază pe care se ţine ideea europenităţii; deşi se numeşte Partid Democrat, este un partid care acoperă şi promovează nişte derapaje în funcţionarea instituţiilor democratice ale RM, deci nu putem vorbi despre un partid în sensul clasic şi european al cuvântului; PD s-a transformat într-o şirmă, într-un paravan care este folosit pentru promovarea intereselor individuale, personale ale liderului acestui partid”, a specificat Andrei Popov.
Acesta a explicat că a ajuns la această concluzie pornind de la convingerea fermă şi definitivă că decizia de anulare a alegerilor de la Chişinău nu a fost o decizie bazată pe lege, luată de judecător şi judecători, ci una care a izvorât din considerente personale, care a venit din baza unei decizii a lui Plahotniuc şi ea poate fi înţeleasă doar prin prisma unui set de principii pe care se bazează această „structură de putere informală” în RM construită şi cu ajutorul PD, dar sub conducerea şi coordonarea lui Vlad Plahotniuc pe parcursul ultimilor ani de zile.
„Elementul de bază al acestei verticale de putere ţine de sentimentul de putere pe care dl Plahotniuc doreşte să-l transmită, şi anume că este foarte puternic, că nu se teme nici de Rusia, nici de Europa, nici de America, nici de societate şi că indiferent ce ar face va scăpa basma curată, însă pentru a-şi prezerva această imagine de om atotputernic, dumnealui a avut neapărat nevoie să nu permită duşmanului său politic, personal şi probabil principal la ora actuală în RM, Andrei Năstase, să devină primar”, a conchis Popov.