IBM prezintă noul său computer cuantic

Lumea cibernetică îşi va extinde orizonturile după prezentarea de către IMB a noului său calculator cuantic. Cercetătorii susţin că urmăresc să creeze calculatoare cuantice ce vor depăşi cu mult cele mai performante supercalculatoare de astăzi.
(Shutterstock)
Andrei Popescu
04.05.2016

Savanţii de la IBM vor pune miercuri, pentru prima dată, la dispoziţia publicului un computer cuantic sub forma unui serviciu de tip cloud.

Deşi serviciul cloud este destinat în principal cercetătorilor şi studenţilor, toţi cei interesaţi de acest nou computer ciudat vor putea să îl testeze, a declarat Jerry Chow, unul dintre savanţii implicaţi în proiect, pentru Business Insider.

Un tip complet diferit de computer

Un computer cuantic este diferit decât computerul digital de astăzi.

Un computer digital gândeşte în două stări: zero şi unu. Un computer cuantic foloseşte combinaţii de zero şi unu pentru a crea stări multiple. O stare poate fi zero, unu, amândouă în acelaşi timp, sau - chiar mai bizar - poate fi ceva între ele, sau poate fi o stare misterioasă de zero/unu pe care nu o puteţi determina cu adevărat, explică Chow.

Aceste stări sunt numite “entanglement” (după fenomenul numit quantic entanglement, neexplicat de fapt de fizica cuantică) şi există câţiva algoritmi binecunoscuţi care le folosesc, a mai precizat Chow.

Deoarece computerele cuantice gândesc diferit, ele pot rezolva în mod rapid sarcini pe care computerele obişnuite nu le pot executa, precum operarea cu miliarde de variabile în acelaşi timp, sau interacţiunea dintre molecule în chimie.

În plus, se speră că aceste computere vor ajuta la descoperirea de noi medicamente şi noi forme de securitate cibernetică; sunt aşteptate să devină computere inteligente care pot gândi şi raţiona.

Programarea unui computer cuantic este complet diferită. Astfel, echipa IBM a creat un tutorial pentru a ajuta oamenii să înveţe cum să o facă. Este nevoie de cunoştinţe bogate de algebră şi ceva experienţă în programare.

Ar putea de asemenea să ajute citirea unei cărţi despre acest subiect înainte să încercaţi prima voastră aplicaţie gen “Hello world”, sfătuieşte Chow.

Rece ca spaţiul interstelar

Computerele cuantice nu numai că funcţionează diferit, dar sunt şi construite diferit. Folosesc o bază din siliciu, precum computerele obişnuite, dar se bazează pe metale supraconductoare precum aluminiu şi niobiu, care trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute. Această temperatură scăzută scoate la iveală proprietăţile lor mecanico-cuantice speciale.

Aşadar, computerul este păstrat într-un frigider special unde temperatura poate ajunge la 0,015 deasupra poziţiei de zero absolut, punct în care este mai rece decât în spaţiul absolut, mai susţine Chow.

Computerul din spatele noului serviciu cloud este un computer cu 5 biţi cuatici (qubiţi), adică un computer puternic (alte computere cuantice au 2 qubiţi) dar nu cu mult mai inteligent decât un supercomputer obişnuit.

Totuşi, industria încearcă să creeze un computer cuantic cu 50 de qubiţi, care va fi cu mult mai puternic decât oricare dintre supercomputerele prezente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor