Hunor: Ţara a luat-o pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor. Am propus un pact interetnic

Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

România a luat-o pe un drum greşit în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale, acuză preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care anunţă că a discutat pe această temă, la începutul anului, cu preşedintelui Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor parlamentare şi le-a propus semnarea unui pact interetnic, relatează Mediafax.

"La prima consultare de la începutul anului, privind bugetul Apărării, am propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, care ar trebui să reglementeze câteva chestiuni între aceste partide. Am constatat că, după anul 2007, România a luat-o pe un drum greşit în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale şi continuă să meargă pe un drum greşit. În actuala perioadă este nevoie de o astfel de înţelegere, încă nu a trecut anul, aşa ceva nu se poate realiza de la o zi la alta, dar nimeni nu a respins, nu a refuzat o astfel de discuţie.

Preşedintele Iohannis a spus atunci că are nevoie de timp de gândire şi de analiză. Se poate şi în acest an, se poate şi anul viitor, fiind an electoral ar fi chiar un moment oportun, şi atunci, şi campania electorală ar fi mult mai corectă şi mai liniştită, se poate face o campanie şi fără un discurs naţionalist şi fără să foloseşti cartea maghiară", a declarat Kelemen Hunor.

Ce ar urma să prevadă aşa-numitul pact interetnic? Potrivit şefului UDMR, faptul că toată lumea este de acord că drepturile câştigate nu vor fi atinse, că nu vor fi blocate legile şi vor fi aplicate, cum este Legea Educaţiei, că se va căuta doar prin dialog şi prin mijloace democratice parlamentare modul în care se vor asigura instrumentele juridice şi instituţionale "prin care toate toate minorităţile etnice vor putea dezvolta şi întări identitatea etnică, lingvistică, culturală".

"De asemenea, se va prevedea că nu vom folosi problematica minorităţilor naţionale în campaniile electorale, că nu e nevoie de mesaje naţionaliste. Consider că acest dialog şi această idee nu trebuie uitate, mai ales în actualul context în care se simte o reaprindere a naţionalismului şi extremismului, ceea ce nu este bine. Important este să avem şanse de dezbateri, este important să cădem de acord că anumite principii, anumite valori trebuie păstrate, întărite şi ceea ce am realizat împreună după Revoluţie nu trebuie risipit", a subliniat Kelemen Hunor.

Şeful UDMR susţine că, după 2007, s-a simţit faptul că, nemaiexistând presiune şi aşteptare, deoarece România a intrat în UE şi NATO, acele criterii care erau valabile şi acele valori legate de minorităţile naţionale, pe care toate forţele politice se angajaseră să le respecte, nu mai sunt atât de importante.

"Neavând sancţiuni, poţi să nu mai aplici legislaţia privind protecţia minorităţilor naţionale. Unii chiar au încercat să mai taie din drepturile obţinute în perioada anterioară. Nu este bine aşa, este în interesul societăţii româneşti să nu existe nemulţumiri, frustrări şi tensiuni între majoritate şi minoritate, între români şi maghiari", a concluzionat Kelemen Hunor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne