"Mă dor ochii în cap, toate organele mă ard" - Istoricul Florin Şandru, în a şasea zi de greva foamei (Video)
alte articole
Aflat de şase zile în greva foamei, istoricul Florin Şandru continuă să rabde de foame şi de sete, pe o bancă lângă Guvernul României. Pe lângă suferinţele provocate de privarea de hrană şi apă, Şandru, care încearcă să obţină salarii decente pentru cercetători, se teme, mai nou şi de perspectiva concedierii, după ce colegii de serviciu i-au adus la cunoştinţă că, probabil din ordine de sus, conducerea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, unde este angajat, se pregăteşte să-i desfacă, unilateral, contractul de muncă.
Reamintim că Florin Şandru, doctor în istorie, cu facultatea terminată cu 10, a intrat în urmă cu şase zile în greva foamei. Încadrat pe un post de asistent în cercetare, Şandru este plătit, după 34 de ani de muncă, din care 8 în cercetare, cu 1210 lei pe lună şi în această situaţie sunt mulţi colegi ai săi, victime ale unui cerc vicios ce nu poate fi rupt datorită lipsei de bani. Pentru a beneficia de o treaptă superioară de salarizare, cercetătorii trebuie promovaţi. Instituţiile refuză însă să-i avanseze pe post, căci nu le pot asigura ulterior remuneraţia aferentă noii încadrări.
În consecinţă, istoricul cere Guvernului, singurul în măsură să rezolve problema, deblocarea de urgenţă a posturilor la angajare şi promovare pentru cercetătorii din institutele de cercetare din România, mărirea bugetului Academiei Române pentru asigurarea cercetării şi mărirea salariilor cercetătorilor, conform legilor în vigoare şi acordarea sporului de doctorat persoanelor care şi-au obţinut doctoratul în 2010 - 2015.
Mai multe despre motivaţiile lui Florin Şandru puteţi citi aici.
Pentru Florin Şandru promovarea ar însemna 200-300 de lei în plus la salariu. Pentru mulţi oameni, această sumă pare mică, pentru cercetător, în schimb, ar însemna mult: o linguriţă de zahăr în plus în ceai, ceva medicamente, plata creditului pe care l-a luat pentru a-şi putea face studiile de doctorat şi posibilitatea de a face fotocopii după documentele pe care le studiază în interes profesional, căci, se ştie, de multe ori cercetători vin cu bani de acasă pentru a se documenta.
Slăbit şi într-o condiţie din ce în ce mai precară, Florin Şandru ne-a declarat astăzi că nu renunţă la demersul său până ce premierul Ponta nu îl primeşte şi nu rezolva situaţia cercetătorilor.
"Dacă premierul mă primeşte 5 minute, şi lângă el să fie ministrul de Finanţe şi ministrul Culturii, ei în 5 minute au luat o decizie şi eu plec de aici. Drepturile nu le-am cerut doar pe ale mele, ci pe ale tuturor cercetătorilor şi institutelor de cercetare care au fost umilite.", a declarat Şandru.
Până ce Victor Ponta şi miniştrii săi nu vor face ceva pentru situaţia cercetării, Şandru va continua greva foamei, pe banca unde l-au aşezat jandarmii, după ce i s-a interzis să stea în faţa Guvernului.
Începând de mâine, dacă institutul unde lucrează nu-i va desface contractul, istoricul va începe să bea apă, mai exact, agheazmă. În caz contrar, va continua să refuze lichidele, ceea ce i-ar putea cauza deteriorarea gravă a sănătăţii, sau chiar moartea.
"Dacă azi la serviciu îmi desfac contractul de muncă, nu voi conteni şi voi muri. Ştiu ce e în mine, cum se simte organismul meu, nu aud bine, mă dor ochii în cap de nu mai pot, toate organele mă ard. Dacă găsesc o soluţie, concediu fără plată.... eu încep să beau agheazmă.", a declarat Şandru.
"Am mari probleme morale'
Având în vedere că Florin Şandru nu protestează doar pentru el, ci solicită drepturi pentru toţi colegii săi, precum şi suplimentarea bugetului Academiei, am solicitat opinia dlui dr. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române.
“Eu nu am de unde să dau, dacă nu am buget. E foarte simplu. Am cerut la Ministerul Finanţelor, ne trimite nouă hârtia înapoi. Dacă nu primesc suplimentare de buget să fac promovarea cercetătorilor, eu nu am de unde să aduc bani. Eu nu am voie să promovez dacă nu am buget”, ne-a declarat Victor Voicu.
Rugat să comenteze cum vede situaţia la nivel de principiu, căci, la fel ca Şandru, mulţi alţi cercetători trăiesc cu salarii de mizerie, dl Voicu ne-a răspuns că s-au făcut intervenţii oficiale pentru rezolvarea subfinanţării din cercetare, însă deocamdată fără vreun rezultat.
“Sunt intervenţii oficiale, poate în viitoarea lege a salarizării unitare pe ţară, deocamdată eu am mari probleme morale. Nu am probleme legale, dar morale. Dacă am valori în cercetarea ştiinţifică din Academia Română eu trebuie să pot să îi promovez şi să le cresc salariul, resursele, ca să trăiască în bune condiţii şi trebuie să o fac după toate regulile jocului. Dar dacă eu nu am banii aferenţi să le dau banii aferenţi poziţiei pe care o obţin prin concurs, eu ce să fac?" a declarat Victor Voicu.
În ceea ce priveşte o posibilă desfacere a contracului de muncă a lui Şandru, Voicu s-a declarat profund surprins, “Nu cred că e posibil aşa ceva!”, a exclamat academicianul. Precizându-ne că refuză să facă orice comentarii legate de aspectele juridice ale acestei probleme, Voicu, de profesie medic, a exprimat, în schimb, o opinie fermă în ceea ce priveşte moralitate unei astfel de decizii: "Partea morală e catastrofală, cum să îi desfaci contractual de muncă când e în greva foamei?"
Poziţia Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, angajatorul lui Florin Şandru
La sugestia dlui Voicu, am încercat să luăm legătura şi cu directorul INST, dl Radu Ciuceanu. Domnia sa nu a fost disponibil telefonic, însă ne-a răspuns secretara dumnealui, care ne-a transmis, pe email, poziţia institutului faţă de protestul angajatului său. Redăm integral comunicatul.
"INST regretă situaţia creată prin forma extremă de protest la care a recurs domnul asistent de cercetare dr. Florin Şandru, salariat al institutului nostru.
Facem următoarele precizări:
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajarea şi promovarea personalului de cercetare se face numai prin concurs şi numai pe un post vacant.
INST nu dispune de posturi vacante şi datorită restricţiilor din sistemul bugetar nu se pot efectua promovări pe post.
Institutul nostru a făcut de-a lungul timpului demersuri active pe lângă forurile de resort abilitate, pentru soluţionarea promovării cercetătorilor, aceste diligenţe rămânând fără rezultat. Această stare de fapt se reflectă în toată cercetarea ştiinţifică din domeniul public.
INST va continua eforturile pentru identificare a unei soluţii la problemele ridicate de dl. dr. Florin Şandru."
La întrebarea dacă se intenţionează sau nu desfacerea contractului de muncă a istoricului, răspunsul a fost că, aşa cum reiese din comunicat, "INST continua demersurile pe lângă forurile competente pentru soluţionarea favorabilă a situaţiei dlui dr. Florin Şandru."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.