Liberalii cer adoptarea votului prin corespondenţă. "Cozile umilinţei din diaspora nu trebuie să se repete"

PNL are deja un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, astfel că nu are rost ca PSD să lucreze la un alt proiect pe această temă, putând eventual să propună diverse modificări, a declarat sâmbătă, la finalul Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, şefa PNL Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu (Epoch Times România)
Ana Ion
29.08.2015

PNL are deja un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, astfel că nu are rost ca PSD să lucreze la un alt proiect pe această temă, putând eventual să propună diverse modificări, a declarat sâmbătă, la finalul Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, şefa PNL Alina Gorghiu.

"Legea votului prin corespondenţă, este, în viziunea PNL, fundamentală pentru legislaţia electorală din România. Am spus acest lucru încă din noiembrie 2014, când românilor din diaspora le-au fost încălcate drepturile printr-o organizare defectuoasă a alegerilor din partea Guvernului.

Cozile umilinţei din diaspora nu trebuie să se repete. De aceea, avem mare nevoie ca partidele parlamentare să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze proiectul votului prin corespondenţă în această sesiune parlamentară, până la data de 1 noiembrie", a precizat Alina Gorghiu.

Şefa PNL a anunţat că liberalii reuniţi în BPN au votat, în unanimitate, o rezoluţie "prin care solicităm tuturor partidelor să exprime public şi prin vot poziţia faţă de această lege".

Potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale, o lege electorală trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, în cazul de faţă, până în luna noiembrie.

Nu demult, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, dădea asigurări că va rezolva această problemă în timp util şi l-a mandatat pe şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii care să stea la baza viitorului proiect de lege privind votul prin corespondenţă.

"Înţeleg că l-au mandatat pe domnul Zgonea să stabilească un set de principii. Noi am stabilit deja aceste principii cu reprezentanţii Diasporei şi cu reprezentanţii AEP. Nu există alte noutăţi pe care printr-un proiect de lege să le poată aduce. Eventual pot face modificări. Nu are rost să facem paşi înapoi când există deja un proiect de lege. Nu aş vrea să cred că PSD pierde timp sau încearcă să tergiverseze încercând să rescrie lucruri care sunt puse deja pe hârtie.

Vreau să aud poziţia domnului Dragnea faţă de propunerea noastră ca legea să ajungă în Monitorul Oficial până la 1 noiembrie. Proiectul e făcut în colaborare cu statele europene care au ambasade în România şi în care există deja acest fel de vot. Preluăm practici care există deja. Absolut orice fel de îmbunătăţirile pe care PSD o consideră necesară o vom accepta", a mai precizat Gorghiu.

Dragnea promite adoptarea legii în timp util

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni la sediul PSD, Liviu Dragnea a anunţat că vrea să asigure adoptare legii votului prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.

"Legea votului prin corespondenţă - de prea mult timp se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective şi anume respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot, şi, pe de altă parte, securizarea votului.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să elaboreze un set de principii, sigur şi să se consulte cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze Autorităţii Electorale Permanente (AEP) care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect de lege care să cuprindă aceste principii şi, ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor parlamentare să se întâlnească şi să ia o decizie politică pe forma finală a acestei legi", a declarat Dragnea.

Şeful PSD a precizat că au fost depuse în Parlament patru proiecte de lege cu privire la votul prin corespondenţă, două din partea puterii, două din partea opozitei, însă este de părere că "AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante". Astfel, social-democraţii au luat decizia de a apela la AEP pentru elaborarea unui proiect de lege potrivit pentru că vor "mult mai multă expertiză când elaborăm o asemenea lege."

"Asta este intenţia, să ne mişcăm foarte repede, ca să o spun academic. AEP trebuie să primească rapid acel set de principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgenţă o asemenea lege, în aşa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este şi raţiunea şi de asta am şi vrut să avem această intervenţie, să avem discuţia astăzi în Biroul Permanent Naţional pentru că se discută de foarte multe luni şi există riscul ca, la alegerile parlamentarele din 2016, din nou, să nu existe această posibilitate de vot", a mai afirmat Dragnea.

Pe de altă parte, chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare promovată atât de PNL, cât şi de PSD.

Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor