Hugo Chavez, unul dintre cei mai controversaţi lideri din America Latină

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.10.2012

Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, este unul dintre cei mai vizibili, vocali şi controversaţi lideri din America Latină, comentează BBC News, înainte de alegerile prezidenţiale de duminică.

Fost militar, el s-a distins pentru prima dată pe scena politică atunci când a condus o lovitură eşuată de stat, în 1992, pentru a dărâma Guvernul preşedintelui Carlos Andrez Perez.

Bazele pentru acest complot eşuat fuseseră puse cu un deceniu mai devreme, când Chavez şi un grup de ofiţeri militari au fondat o mişcare secretă, numită după liderul sud-american Simon Bolivar. Revolta din 1992 s-a soldat cu 18 morţi şi 60 de răniţi, înainte ca Chavez să se predea. El se afla într-o închisoare militară atunci când colaboratorii săi au încercat să preia din nou puterea, nouă luni mai târziu. Şi această tentativă de lovitură de stat a fost zdrobită.

Chavez a petrecut doi ani în închisoare, înainte de a fi graţiat. Apoi şi-a relansat partidul, denumit Mişcarea pentru a Cincea Republică, şi a făcut tranziţia de la soldat la politician.

În 1998, el a provocat un adevărat seism politic în Venezuela, profitând de un val de nemulţumire populară faţă de elita politică tradiţională pentru a câştiga preşedinţia.

Spre deosebire de vecinii săi, ţara se bucurase de o perioadă continuă de democraţie din 1958. Însă principalele două partide din ţară, care alternaseră la putere, erau acuzate că favorizează un sistem corupt şi că risipesc banii proveniţi din petrol. Chavez a promis politici sociale "revoluţionare" şi i-a acuzat pe "oligarhii predatori" că sunt servitori corupţi ai capitalului străini.

Într-unul dintre discursurile sale, el a descris directorii companiilor petroliere ca oameni care trăiesc "în castele de lux unde fac orgii şi beau whisky".

După 1998, Chavez a câştigat numeroase alegeri şi referendumuri, inclusiv unul vizând schimbarea Constituţiei, pentru a permite un număr nelimitat de mandate la preşedinţie.

Chavez a intrat adesea în conflict şi cu liderii Bisericii, care, din punctul său de vedere, îi neglijează pe săraci, susţin opoziţia şi îi apără pe bogaţi. "Nu merg pe calea lui Hristos", a spus el în repetate rânduri.

Relaţiile cu Washingtonul s-au deteriorat dramatic după ce a acuzat administraţia Bush că "luptă împotriva terorismului cu terorism", prin războiul din Afganistan, de după 11 septembrie 2001. El a acuzat Statele Unite şi că s-au aflat în spatele loviturii de stat care l-a îndepărtat de la putere timp de câteva zile, în 2002.

El a supravieţuit, însă, acestui episod, iar poziţia sa a fost consolidată printr-un referendum. După care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2006.

Susţinătorii să spun că Chavez le vorbeşte săracilor, dar criticii îl acuză că a devenit un autocrat.

Guvernul lui Chavez a implementat mai multe programe sociale, inclusiv asigurarea de servicii medicale şi de educaţie pentru toţi. Însă sărăcia cronică şi şomajul sunt încă răspândite, în pofida bogăţiei petroliere a ţării.

Chavez este cunoscut pentru stilul său spumos de a vorbi, în special în timpul emisiunii săptămânale "Alo, domnule preşedinte", în care îşi discută ideile politice, ia interviuri, cântă şi dansează.

Dacă va câştiga alegerile de duminică - aşa cum a prezis în 2011 - el ar urma să rămână la putere până în 2019. Însă există semne de întrebare în legătură cu sănătatea sa. El a fost operat de cancer în 2011 şi la începutul lui 2012 şi a făcut chimioterapie.

Preşedintele Chavez susţine că are nevoie de mai mult timp pentru ca revoluţia socialistă din Venezuela să prindă rădăcini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor