Spectrul fraudei electorale masive planează asupra Venezuelei

Cele mai disputate alegeri prezidenţiale din istoria recentă a Venezuelei, programate pentru 7 octombrie, implică un grad înalt de incertitudine şi nesiguranţă, în condiţiile în care preşedintele Hugo Chavez ar putea pierde puterea.
Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.09.2012

Cele mai disputate alegeri prezidenţiale din istoria recentă a Venezuelei, programate pentru 7 octombrie, implică un grad înalt de incertitudine şi nesiguranţă, în condiţiile în care preşedintele Hugo Chavez ar putea pierde puterea. Liderii opoziţiei şi analiştii nu cred totuşi că guvernul ar putea orchestra uşor o fraudă electorală masivă. Potrivit politologului Jon Lee Anderson, Hugo Chavez nu va face această greşeală, pur şi simplu pentru că nu concepe că va pierde alegerile prezidenţiale. Mulţi analişti latino-americani mizează însă pe o posibilă victorie a lui Henrique Capriles, candidatul opoziţiei, după 14 ani de guvernare Chavez, notează luni ziarul La Razon.

Această percepţie se remarcă, între altele, în rezultatele mai multor sondaje, care îl situează pe Capriles foarte aproape sau peste intenţiile de vot în favoarea preşedintelui. Una din principalele teorii conspirative a fost lansată de analistul politic Carlos Alberto Montaner, care a relevat că listele electorale venezuelene sunt 'umflate' cu peste 2 milioane de presupuşi alegători inexistenţi, care 'vor vota', la momentul potrivit, cu Chavez. Cei care cunosc sistemul electoral venezuelean, precum jurnalistul Andres Oppenheimer, asigură însă că este unul dintre cele mai avansate şi că o fraudă masivă nu va putea avea loc, dacă este garantată prezenţa de observatori.

Vor fi primele alegeri prezidenţiale din Venezuela în care alegătorii vor folosi tehnologie digitală care le va permite să fie identificaţi înainte de a vota. Numai dacă opoziţia nu va avea observatori în secţiile de votare regimul va putea manipula rezultatele. De aceea sunt necesari mii de voluntari la 7 octombrie dacă opozantul Capriles vrea să se asigure că alegerile vor fi transparente. Dacă unul din aceşti supraveghetori ai opoziţiei va detecta nereguli substanţiale, acesta va fi indiciul cel mai clar al unei posibile fraude masive. În opinia lui Pablo Perez, guvernator al opoziţiei în provincia Zulia, nu este posibilă o fraudă masivă la alegeri, datorită noului sistem digital, prin care guvernul nu va putea şti cine şi ce votează.

Mulţi venezueleni se tem de nereguli în urma publicării celebrei 'liste Tascon'. Deputatul Luis Tascon a făcut publică o listă în care apăreau numele a 4 milioane de venezueleni care cereau prin referendum revocarea preşedintelui, un episod pe care guvernul l-a folosit pentru a-i îndepărta pe opozanţii care lucrau în administraţie şi a bara trecerea celor care aspirau să devină funcţionari. Spectrul fraudei planează asupra campaniei şi pentru că Chavez nu mai dispune de un sprijin electoral atât de amplu ca la precedentele scrutinuri prezidenţiale.

Pe de altă parte, campania sa a fost afectată de o serie neagră de evenimente: explozia de la principala rafinărie a ţării (soldată cu 30 de morţi), rebeliuni în mai multe închisori sau masacrul indigenilor Yanomami, pe lângă cele de natură economică, precum escaladarea inflaţiei (la 27,6% în 2011, cea mai mare din America Latină), violenţa galopantă (57 de morţi la 100.000 de locuitori cea mai mare din regiune) şi un sistem politic corupt (fostul judecător Aponte, care a fugit în SUA, a confirmat că el însuşi a condus campania de persecuţie împotriva opozanţilor). Observatorii politici coincid că principalul avantaj al lui Chavez în acest procesul electoral este abuzul său de putere asupra spaţiului de televiziune şi deturnarea resurselor pentru finanţarea campaniei, deşi legea interzice partidelor să primească bani publici în acest scop.

Recent, un canal de televiziune şi radio al statului a întrerupt abuziv o transmisie a postului privat Globovision în care Capriles apărea la un miting electoral. Chavez mizează şi pe programele sale sociale care au subvenţionat categoriile cele mai sărace ale ţării şi pe carisma sa de lider indiscutabil pentru o categorie amplă a populaţiei. El se foloseşte, de asemenea, de o politică spaimei: în ultimele zile preşedintele a agitat spectrul unui război civil, dacă va pierde alegerile, şi i-a îndemnat pe bogaţi să-l voteze în scopul menţinerii ordinii şi a evita un asemenea conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor