Huawei propune semnarea de acorduri “no-spy” cu guvernele lumii în cazul reţelelor 5G. Londra dă mâna cu chinezii

(David Ramos/Getty Images)
Andrei Popescu
15.05.2019

Producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii Huawei a declarat că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia, inclusiv Marea Britanie, a declarat preşedintele companiei Liang Hua, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Administraţia Trump a avertizat aliaţii să nu utilizeze tehnologie Huawei în noile reţele 5G din cauza temerilor că echipamentele ar putea permite serviciilor de informaţii chineze să îi spioneze pe toţi cei care le folosesc.

Mai mult, Huawei şi directorul său financiar, Meng Wanzhou, se confruntă cu acuzaţii penale în SUA pentru presupus furt de secrete comerciale şi încălcarea sancţiunilor americane aplicate Iranului.

După cum a raportat Reuters, Marea Britanie încă este în procesul de a decide cât de mult se va baza pe Huawei – cel mai mare furnizor al lumii de echipamente pentru telecomunicaţii – pentru reţeaua sa 5G.

“Securitatea şi rezilienţa reţelelor de telecomunicaţii britanice sunt de mare importanţă şi avem controale stricte privind modul în care sunt desfăşurate în prezent echipamentele Huawei în Marea Britanie”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului britanic, adăugând că rezultatele unei evaluări a lanţului de aprovizionare vor fi anunţate în curând.

Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării, Gavin Williamson, în această lună din cauza unor scurgeri de informaţii privind faptul că Huawei va avea un rol în reţeaua 5G a Marii Britanii, ceea ce face ca Londra să se afle în dezacord cu cel mai mare aliat al său în sectorul de informaţii, Washington.

Williamson a negat că el a divulgat informaţiile provenite din discuţii confidenţiale.

“Problema securităţii cibernetice nu este exclusivă doar pentru un singur furnizor sau o singură companie, ci este o provocare comună cu care se confruntă întreaga industrie şi întreaga lume”, a precizat Liang.

De asemenea, Liang a susţinut că Huawei nu primeşte ordine şi nici nu acţionează în numele guvernului comunist chinez, indiferent pe care piaţă internaţională operează.

Luna trecută, Ars Technica a raportat descoperirea unei vulnerabilităţi similare cu o “uşă din spate” în seria de laptop-uri Matebook produsă de Huawei, care ar fi permis hackerilor să obţină acces de la distanţă la sistem. Microsoft a confirmat că breşele de securitate au fost descoperite de senzorii kernel ai Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP), care a urmărit vulnerabilitatea până la un driver Huawei.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor