China se confruntă cu Japonia cu privire la interzicerea tehnologiei Huawei în reţelele 5G

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.04.2019

Nikkei Asian Review a notat că planurile Huawei Technologies de a răspândi tehnologia în reţelele globale 5G reprezintă o sursă de tensiune între China şi Japonia. Pe fondul îmbunătăţirii relaţiilor sino-nipone, totuşi la sfârşitul anului trecut Japonia a anunţat intenţia de a interzice integrarea tehnologiei Huawei în reţelele de telecomunicaţii din cauza temerilor privind securitatea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Dar, duminică, în cadrul unor discuţii economice de nivel înalt la Beijing, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut Japoniei să nu renunţe la tehnologia Huawei: “De ce exclude guvernul japonez Huawei?”, a întrebat el. Raportul Nikkei a notat că discuţiile respective au fost tensionate din cauza poziţiei guvernului din Tokyo cu privire la implicarea companiei de telecomunicaţii Huawei în reţeaua sa 5G.

Nikkei a susţinut că Huawei a fost invocat în repetate rânduri de reprezentanţii chinezi prezenţi la întâlnire, care a durat aproximativ 4 ore. “Partea chineză a fost interesată în principal de problemele legate de Huawei”, a precizat o sursă citată de Nikkei.

Totuşi, în cadrul întâlnirii de duminică, ministrul japonez de Externe, Taro Kono, a declarat că Tokyo “nu se gândeşte la nicio companie chineză specifică” care să fie vizată de această interdicţie.

Dar partea chineză aparent nu a fost convinsă, mai ales după ce utilizarea echipamentelor companiei chineze ZTE a fost de asemenea interzisă în Japonia cu scopul de a evita hackuiri şi scurgeri de informaţii.

Huawei Technologies îşi promovează “revoluţia” privind 5G în timp ce numeroase ţări occidentale evidenţiază spionajul chinez şi furtul de secrete comerciale comis de statul comunist.

Există teama că tehnologia de ultimă generaţie va acţiona ca o “uşă secretă” prin care Beijingul să poată desfăşura operaţiuni de spionaj cibernetic.

Între timp, reprezentanţii Huawei s-au lăudat recent că această companie a semnat 40 de contracte comerciale pentru reţele 5G şi a livrat la nivel global 100.000 de staţii de bază pentru a facilita funcţionarea reţelelor sale super rapide.

Australia şi Noua Zeelandă, alături de SUA şi Japonia, au interzis vânzarea tehnologiei Huawei pe teritoriile lor. În plus, Marea Britanie şi Canada, membre ale aşa-numitei alianţe de spionaj “Five Eyes” alături de australieni, neozeelandezi şi americani, aparent iau în considerare la rândul lor o interdicţie totală a respectivei tehnologii chineze.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

În luna februarie, vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul de stat american Mike Pompeo au evidenţiat pericolele care ar decurge din cumpărarea produselor Huawei în Polonia şi centrul Europei.

Mai mult, Robert Strayer, un oficial al Departamentului de Stat american responsabil pentru securitatea cibernetică, a declarat reporterilor, în urmă cu câteva zile, că SUA este mulţumită de recomandarea făcută de UE cu privire la reţelele 5G, care nu cere o interdicţie totală a echipamentelor Huawei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor