Daily Mail: SUA urmăreşte să o convingă pe Theresa May să blocheze accesul Huawei la reţeaua britanică 5G
alte articole
Se pare că oficialii de la Washington se gândesc să ia în calcul o încercare de a o descuraja pe premierul britanic Theresa May să permită companiei chineze Huawei să participe la construirea viitoarei reţele 5G din Marea Britanie.
„Avem anumite temeri şi continuăm să discutăm cu guvernul britanic despre această problemă”, a declarat o sursă guvernamentală americană, fiind citată de publicaţia britanică Daily Mail.
Remarcile au fost făcute după publicarea unor ştiri care susţin că Consiliul de Securitate Naţională al Marii Britanii, care îi include pe Theresa May şi pe unii dintre miniştrii Cabinetului său, a permis gigantului chinez Huawei să construiască elemente de infrastructură „neesenţiale” pentru viitoarea reţea 5G a ţării, în timp ce a interzis companiei să furnizeze componente esenţiale.
Decizia Consiliului a fost întâmpinată cu reacţii mixte: preşedintele Comisiei britanice pentru Afaceri Externe, de exemplu, a avertizat că este greu de trasat o linie între componentele esenţiale şi neesenţiale în reţeaua 5G, în timp ce unii parlamentari conservatori se pare că urmăresc să anuleze mişcarea lui May.
Huawei înfruntă de ceva timp acuzaţii că ar avea legături cu autorităţile comuniste chineze şi că, de fapt, chiar ar spiona în numele acestora, deşi compania insistă că este independentă de guvernul de la Beijing. Un nou raport susţine că oficiali ai sectorului american de informaţii consideră că Huawei este finanţată de armata chineză şi că se pare că Ministerul chinez al Securităţii de Stat ar fi aprobat fonduri guvernamentale pentru gigantul hi-tech.
Anul trecut, SUA, Australia, Japonia şi Noua Zeelandă au interzis participarea companiei Huawei la contracte guvernamentale, invocând temeri legate de securitatea naţională, în timp ce alte ţări au afirmat că sunt la rândul lor îngrijorate de activităţile Huawei.
De asemenea, SUA încearcă să forţeze Uniunea Europeană să nu folosească tehnologiile Huawei în reţelele 5G din cauza temerilor că acest lucru ar face ca cetăţenii şi guvernele să fie expuşi spionajului şi altor forme de atacuri cibernetice. Totuşi, Germania a refuzat până acum să interzică participarea Huawei la recenta sa licitaţie pentru construirea reţelei naţionale de 5G.
Delegatul american în Germania, Richard Grenell, a avertizat că Washingtonul va reduce cooperarea sa cu Berlinul în domeniul informaţional, în cazul în care Germania va permite companiei chineze să participe la proiectul său 5G. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a dat un răspuns dur în luna martie, afirmând că Berlinul nu tolerează şantajul.
Recent, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în decembrie 2018, la cererea SUA. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului. În plus, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.