Hong Kong-ul votează la un an după Mişcarea Umbrelelor

La un an după izbucnirea protestelor pro-democraţie din Hong Kong, în fosta colonie britanică au loc astăzi alegeri la nivel de district. Analiştii susţin că rezultatele vor indica apetitul oraşului pentru democraţie.
Demonstranţi pro democraţie în Hong Kong, 18 iunie 2015. (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.11.2015

Rezidenţii din Hong Kong participă duminică la primele alegeri care au loc după protestele pro-democraţie ce au izbucnit în 2014, când zeci de mii de persoane – mulţi dintre ei fiind studenţi – au cerut o libertate mai mare în privinţa alegerii următorului lider al oraşului în 2017.

Protestele – numite Mişcarea Umbrelelor – aproape că au blocat întregul oraş în condiţiile în care activişti au ocupat autostrăzi şi pieţe centrale.

Cel puţin 431 de locuri în 18 consilii districtuale sunt disponibile pentru alegerile de duminică. Peste 900 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru acele locuri.

“După ce s-a terminat Mişcarea Umbrelelor, era ca şi cum nu am fi ştiut încotro să mergem din acel moment”, a declarat Steven Ng, care candidează la aceste alegeri, arată Reuters.

“Am dorit să văd dacă am abilitatea de a duce mai departe mişcarea pro-democraţie”, a adăugat el.

Conform unui sondaj al Universităţii din Hong Kong, se estimează ca prezenţa la alegerile pentru consiliile districtuale să depăşească pragul de 41,5% înregistrat în 2011, conform Deutsche Welle.

După ce a fost sub dominaţia britanică, în 1997 Hong Kong-ul a fost predat Chinei având la bază un aranjament de tipul “o ţară, două sisteme”. Acest acord a permis oraşului să îşi păstreze o autonomie semnificativă faţă de regimul comunist chinez, cu promisiunea unui eventual sufragiu universal.

Tentaculele Chinei

De la retrocedarea Hong Kong-ului către China, regimul comunist a interferat cu legislaţia oraşului, încercând chiar să forţeze adoptarea unei controversate legi privind securitatea naţională în 2003.

În 2014, China a adoptat Carta Albă în luna iunie, declarând o “jurisdicţie extinsă” asupra Hong Kong-ului. În 31 august, Beijingul a oferit un plan de "reformare" a alegerilor, care permitea cetăţenilor oraşului să voteze un şef executiv în cadrul unui vot universal, cu condiţia să aleagă doar între 2 sau 3 candidaţi aleşi şi aprobaţi de un comitet controlat de Partidul Comunist Chinez.

Aceste decizii au declanşat nemulţumiri puternice în rândul cetăţenilor din Hong Kong, atenţi la manevrele regimului comunist, care, de la preluarea oraşului, încearcă să submineze sistemul democratic lăsat de britanici.

În semn de protest faţă de maşinaţiunile Chinei, zeci de mii de persoane au ieşit anul trecut pe străzile din Hong Kong, în cadrul unei mişcări numite Revoluţia Umbrelelor, care a durat 3 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor