Revoluţia Umbrelelor, victorie temporară în faţa Partidului Comunist Chinez

Demonstranţi pro democraţie în Hong Kong, 18 iunie 2015.
Demonstranţi pro democraţie în Hong Kong, 18 iunie 2015. (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

O propunere controversată pentru a permite cetăţenilor din Hong Kong să îşi aleagă direct liderul politic al oraşului, dar numai de pe o listă de 3 candidaţi propuşi de Partidul Comunist Chinez, a fost respinsă joi după o dezbatere lungă de 10 ore.

Doar 8 legiuitori au votat în favoarea propunerii care limita democraţia regiunii autonome, după ce activiştii şi politicienii pro-democraţie au declarat că aceasta reprezintă o încălcare a unei promisiuni anterioare de a oferi Regiunii Speciale Administrative Chineze un “vot universal”. Pentru ca propunerea să fi fost adoptată ar fi fost nevoie de voturile a minim 47 din cei 70 de legiuitori.

Anticipând înfrângerea, membrii taberei pro-Beijing au părăsit pe neaşteptate sala Legislativului unde a avut loc votul dar, datorită unei comunicări deficitare, nu au reuşit să reducă numărul necesar de legiuitori – 30 – pentru desfăşurarea votului. În final, au fost număraţi 37 de legiuitori.

În China continentală, mass media susţinută de stat a declarat că “radicalii” sunt responsabili pentru înfrângere.

Opoziţia faţă de această propunere a determinat sute de mii de oameni să iasă pe străzile Hong Kong-ului anul trecut, în cadrul unei mişcări de nesupunere civilă care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Revoluţia Umbrelelor. Mari porţiuni din Hong Kong, considerat un centru financiar care se autoguvernează, au fost paralizate timp de aproape 3 luni.

Ca urmare a înfrângerii acestei propuneri, metoda existentă de alegere a Şefului Executiv din rândul unui colegiu electoral, format din 1.200 de reprezentanţi în mare parte pro-Beijing, va rămâne în vigoare pentru următoarele alegeri din 2017.

Propunerea respinsă – pe care susţinătorii au caracterizat-o ca un pas semnificativ către mult promisa democraţie şi pe care opozanţii au numit-o drept o bătaie de joc la adresa alegerilor libere – a declanşat o dezbatere în ambele tabere, care a durat timp de 10 ore, începând miercuri seara şi finalizându-se joi dimineaţa.

În faţa complexului legislativ, într-o piaţă mare divizată de o barieră, s-au adunat manifestanţi din ambele tabere, pro Hong Kong şi pro-Beijing.

O organizaţie numită Cetăţeni Împotriva Votului Pseudo-Universal a organizat timp de mai multe nopţi succesive, înaintea votului, o discuţie cu intelectualii şi activiştii, în timp ce grupurile pro-Beijing alăturate, precum Asociaţia Tineretului Unit din Hong Kong, au strigat slogane de susţinere a regimului comunist chinez.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.