Poliţia din Hong Kong a reţinut 37 de protestatari în noaptea de Crăciun


Mii de oameni “înarmaţi” cu umbrele îşi flutură telefoanele mobile în timp ce este difuzat un cântec despre protest în Districtul Central din Hong Kong, 28 octombrie 2014.
Mii de oameni “înarmaţi” cu umbrele îşi flutură telefoanele mobile în timp ce este difuzat un cântec despre protest în Districtul Central din Hong Kong, 28 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Poliţia din Hong Kong a reţinut, joi noapte, 37 de persoane după ce protestatarii pro-democraţie s-au întors pe străzile oraşului cerând, pentru a doua noapte la rând, dreptul la vot universal.

Potrivit South China Morning Post, aproximativ 300 de protestatari s-au confruntat, în noaptea de Crăciun, cu sutele e poliţişti mobilizaţi pe străzile cartierului Mong Kok pentru a verifica ”ocupaţia ilegală”.

Situaţia a devenit mai tensionată când poliţia a închis un segment al arterei Tung Choi blocând toate ieşirile. Forţele de poliţie au cerut ca mulţimea izolată să prezinte actele de identitate, înainte să poată părăsi zona. În cordonul poliţiei au fost prinşi timp de trei ore atât protestatari cât şi trecători.

Până la urmă, poliţia a lăsat persoanele prinse pe strada Tung Choi să plece, fără să le verifice actele de identificare. Această tactică a poliţiei a fost criticată de Eric Cheung, un membru al Comisiei pentru Plângeri la adresa Poliţiei, care s-a aflat la faţa locului pentru a observa evenimentele.

„Chiar dacă nu au existat plângeri care să acuze agresiuni fizice, unii spun că au fost nemulţumiţi de modul în care poliţia a coordonat mulţimea”, a declarat Cheung. „Poliţia trebuie să explice şi să înţeleagă faptul că trecătorii au fost incluşi în această acţiune”.

În urma incidentului, poliţia a informat că protestatarii au blocat, joi şi vineri, cinci drumuri din cartierul Mong Kok şi că nu au ascultat ordinele poliţiei de a elibera străzile. Vârsta celor arestaţi este cuprinsă între 13 şi 76 de ani.

Autorităţile au mai declarat că, „în timp ce respectă libertăţile publice de exprimare şi adunare”, protestatarii ar trebui să se abţină de la desfăşurarea de întâlniri prin intermediul aşa numitei „ocupaţii mobile”.

”Ocupaţia mobilă” este denumirea folosită pentru protestele de tip flash mob organizate de mişcarea pro-democraţie după eliberarea zonelor ocupate pe strada Argyle şi pe drumul Nathan.

Miercuri, poliţia a reţinut alţi 12 protestatari din Mong Kok care blocau arterele cartierului.

Crăciun Galben

Totuşi, poliţia nu a împiedicat toate evenimentele legate de Mişcarea Umbrelelor, organizate de Crăciun.

Pagina de Facebook a grupului de activişti denumit Scutul Hong Kong a anunţat că protestatarii au mers în trei locuri de protest în ultimele două nopţi, unde au cântat cântece cu teme politice şi au ţinut umbrelele care au devenit simbolul mişcării pro-democraţie a oraşului. Câţiva oameni din mulţime au purtat căciuli roşii de Moş Crăciun şi au scandat „Vreau democraţie adevărată”.

Grupul este condus de binecunoscuta cântăreaţă din Hong Kong, Denise Ho, care a fost arestată luna aceasta de poliţie în timpul evacuării zonei principale din cartierul Admiralty, în care s-au desfăşurat proteste.