Hong Kong - se anunţă comemorarea masacrului din 4 iunie 1989, în pofida opoziţiei comuniştilor chinezi
alte articole
Anul acesta, ziua de 4 iunie va marca cea de-a 32-a aniversare a masacrului din Piaţa Tiananmen şi va fi primul an de când regimul chinez a implementat legea de aşa-zisă "securitate naţională" în Hong Kong.
Deşi mai mulţi activişti pro-democraţie au primit pedepse cu închisoarea pentru participarea la mitingul memorabil paşnic care a comemorat masacrul din Tiananmen anul trecut, o organizaţie a promis să strângă oamenii din Hong Kong la o comemorare la lumina lumânărilor în Parcul Victoria, luna viitoare, în pofida ameninţărilor autorităţilor comuniste de la Beijing.
Citiți și Guvernul din Hong Kong îngheaţă activele magnatului anti-comunist Jimmy Lai
Hang Tung Chow, avocat în Hong Kong şi vicepreşedinte al Alianţei din Hong Kong în sprijinul mişcărilor democratice patriotice din China („Alianţa”) a afirmat că lumânările vor fi aprinse ca de obicei în Parcul Victoria, indiferent dacă au sau nu permisiunea autorităţilor.
Chow a declarat presei la un eveniment din 9 mai că Alianţa a notificat poliţia cu privire la activităţile comemorative din 4 iunie, dar nu a primit încă un răspuns.
Potrivit publicaţiei Apple Daily din Hong Kong, Richard Tsoi, secretar al Alianţei, a declarat că organizaţia se va întâlni cu poliţia pe 20 mai pentru a încerca să obţină permisiunea pentru eveniment.
Citiți și Hong Kong: Reporter Epoch Times bătut cu o bâtă de baseball în blocul în care locuieşte
La 4 mai, Alianţa a primit o notificare din partea Departamentului de servicii pentru agrement şi servicii culturale, care precizează că departamentul a suspendat procesarea rezervărilor de locaţii din cauza pandemiei. Acest lucru înseamnă că Alianţa nu va primi aprobare pentru evenimentul din Parcul Victoria.
În ciuda acestui fapt, a menţionat Chow, Alianţa încă intenţionează să ţină evenimentul în Parcul Victoria, întrucât mitingul va fi legal, chiar dacă poliţia nu s-a opus.
Chiar dacă poliţia se opune mitingului, Chow a spus: „Nu se pot opune dacă ies cu o lumânare, nu se pot opune dacă mă plimb cu o lumânare. Insistăm să avem o comemorare la lumina lumânărilor în Parcul Victoria".
Chow a declarat că, în următoarele zile, Alianţa va colabora cu diferite organizaţii pentru a ridica tarabe stradale şi a distribui lumânări publicului.
Citiți și Atacatori înarmaţi cu baroase vandalizează tipografia publicaţiei Epoch Times din Hong Kong
Alianţa a fost înfiinţată în mai 1989, în timpul protestelor democratice conduse de studenţi la Beijing, de Szeto Wah, unul dintre fondatorii mişcării democratice din Hong Kong, ca prim preşedinte.
Participanţii la comemorarea din 4 iunie de anul trecut au fost condamnaţi.
La 4 iunie anul trecut, deşi guvernul din Hong Kong a interzis mitingul din Parcul Victoria sub pretextul pandemiei, zeci de mii de oameni au intrat în parc să aprindă lumânări. Poliţia nu a împiedicat publicul să intre, iar participanţii au plecat paşnic după ceremonie.
Cu toate acestea, 26 de activişti pro-democraţie care au participat la miting au fost acuzaţi de „participarea la o adunare neautorizată”. Printre aceştia s-au aflat personalităţi marcante ale mişcării pro-democraţie precum Joshua Wong, Lester Shum, Tiffany Yuen Ka-wai şi Jannelle Rosalynne Leung, care au fost condamnaţi de la patru la 10 luni de închisoare pe 6 mai 2021.
Citiți și Beijingul impune ca parlamentarii din Hong Kong să fie aprobaţi de Ministerul Securităţii Statului
Deşi mitingul a fost paşnic, judecătorul Stanley Chan a notat în hotărârea sa: „Nu pot ignora faptul că Hong Kong a suferit şi încă suferă de volatilitatea ordinii publice şi a tulburărilor politice din 2019. Emoţia poate fi ridicată, iar elementele indisciplinate pot profita de oricare oportunitate pentru a incita şi a încuraja violenţa. Acesta este în special cazul când evenimentul are loc într-o zi specială. Acesta este un factor de risc care nu poate fi subestimat sau ignorat”.
Dintre cei 26 de activişti acuzaţi, 20 s-au declarat nevinovaţi. Din motive de securitate, Nathan Law Kwun-chung a fugit din Hong Kong, iar Sunny Cheung a părăsit oraşul pentru a evita arestarea.
Cazul va fi readus în instanţă în 11 iunie.
Legea de aşa-zisă securitate naţională din Hong Kong a fost impusă de Beijing în iunie anul trecut, de către un Congres al Partidului, după ce regimul comunist a încercat luni de zile să submineze sistemul de justiţie al oraşului încercând să impună un proiect legislativ care să permită extrădarea locuitorilor centrului financiar în China, pentru a fi judecaţi de tribunalele controlate de Partid.
Încercările de subminare a libertăţilor oraşului au generat şase luni de proteste dure, la care au participat şi câte 2 milioane de locuitori, aproximativ 25% din populaţia oraşului.
Două persoane importante ale Alianţei au fost deja condamnate. Lee Cheuk-yan, preşedintele organizaţiei, a fost condamnat la 14 luni de închisoare pentru rolul său într-un protest paşnic împotriva proiectului de lege anti-extrădare în august 2019 şi îşi execută în prezent pedeapsa.
Vicepreşedintele Alianţei, Albert Ho, a fost condamnat la 12 luni de închisoare pentru implicarea în protestul din august 2019.
Richard Tsoi, secretar al Alianţei, a declarat pentru Epoch Times că, în faţa riscurilor juridice şi politice severe, ar trebui luată în considerare o abordare flexibilă pentru a comemora incidentul din 4 iunie.
El a spus că, faţă de situaţia din 2020, climatul politic impus de Beijing este mult mai dur - legea "securităţii naţionale" a fost impusă celor din Hong Kong, iar riscurile juridice sunt mari, aceasta stipulând chiar pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru delicte vag definite.
„Cred că trebuie să ne gândim cum să fim mai flexibili şi să ne păstrăm forţa în timp ce continuăm să respectăm principiile noastre”, a spus el.
Istoric
Hong Kong a avut un rol major în susţinerea demonstraţiilor studenţeşti din 1989. După ce Partidul Comunist Chinez a declarat legea marţială la Beijing, la 19 mai 1989, peste 40.000 de persoane din Hong Kong au ieşit în stradă în ziua următoare, în ciuda unui taifun, pentru a sprijini protestele.
Pe 21 mai 1989 peste un milion de locuitori ai oraşului Hong Kong au organizat un protest, reprezentând aproximativ o cincime din populaţia oraşului.
La 4 iunie 1989, după ce Partidul a ordonat masacrarea studenţilor cu tancurile, omorând circa 10 mii de oameni (conform surselor ambasadei SUA şi britanice), Alianţa a lansat „Operaţiunea Yellowbird” şi a ajutat un număr mare de lideri ai studenţilor şi participanţi la mişcarea pro-democraţie să fugă din China.
De atunci, timp de 31 de ani, pe 4 iunie Alianţa a ţinut o comemorare la lumina lumânărilor în Parcul Victoria. Numărul maxim de participanţi a fost de 180.000 în 2012, 2014 şi respectiv 2019.