Atacatori înarmaţi cu baroase vandalizează tipografia publicaţiei Epoch Times din Hong Kong

Atacatori înarmaţi cu baroase atacă maşinile de tipărit ale tipografiei Epoch Times Hong Kong, 12 aprilie 2021
Atacatori înarmaţi cu baroase atacă maşinile de tipărit ale tipografiei Epoch Times Hong Kong, 12 aprilie 2021 (Epoch Times)

Patru persoane au intrat în tipografia din Hong Kong a Epoch Times în primele ore ale zilei de 12 aprilie, deteriorând computerele şi maşinile de tipărit. Redacţia este de părere că atacul este cel mai recent efort al Partidului Comunist Chinez de a reduce la tăcere The Epoch Times.

Într-un atac asupra aceleiaşi tipografii, ce a avut loc în noiembrie 2019, patru bărbaţi mascaţi au dat foc la două maşini de tipărit. Autorii atacului au rămas în libertate.

Cheryl Ng, o purtătoare de cuvânt a ediţiei Epoch Times din Hong Kong, a declarat că intruziunea are caracteristicile atacurilor Partidului şi are scopul de a reduce la tăcere o publicaţie independentă, care îndrăzneşte să publice materiale critice la adresa regimului comunist, în timp ce controlul regimului chinez asupra oraşului este tot mai strâns.

Ng a condamnat atacul şi a spus că este o crimă împotriva libertăţii de exprimare a Hong Kong-ului.

Epoch Times, una dintre puţinele publicaţii independente din Hong Kong, este cunoscută pentru acoperirea necenzurată a Chinei, inclusiv a luptelor politice din cadrul Partidului, a încălcărilor drepturilor omului comise de regim împotriva minorităţilor etnice şi religioase şi a campaniilor de propagandă şi influenţă ale Beijingului în străinătate.

Ediţia din Hong Kong a oferit, de asemenea, publicarea pe larg a ştirilor legate de mişcarea pro-democraţie a oraşului, care a început în iunie 2019, până la oprirea protestelor în iulie 2020, când Beijingul a impus o lege draconică de aşa-zisă "securitate naţională". Legea a eliminat ultimele rămăşiţe ale autonomiei Hong Kong-ului, în special libertatea presei.

Intruziune

Duminică, în jurul orei 4:38 dimineaţa, o angajată a tipografiei a observat în apropiere un bărbat în vârstă de 30 de ani care vorbea pe telefonul său mobil. Când femeia a încercat să închidă uşa glisantă, bărbatul s-a ridicat brusc şi a blocat uşa, împiedicând închiderea acesteia. Alţi trei bărbaţi au apărut brusc, forţând uşa şi intrând în tipografie. Doi dintre ei purtau baroase, iar al treilea ţinea în mână o pungă de plastic cu un cuţit.

Au strigat către un alt angajat al tipografiei: „Pleacă, pleacă. Nu este treaba ta. Pleacă de aici. Nu mă forţa să iau măsuri”.

Maşinile de tipărit ale tipografiei Epoch Times distruse de atacatori, 12 aprilie 2021
Maşinile de tipărit ale tipografiei Epoch Times distruse de atacatori, 12 aprilie 2021 (Adrian Yu/The Epoch Times)

După ce au intrat, bărbaţii au început să spargă echipamentul tipografiei cu baroasele. Unul dintre bărbaţi a aruncat, de asemenea, moloz pe echipamente, dintr-o geantă.

Atacul a fost surprins pe camerele video de monitorizare. A durat aproximativ două minute şi toţi cei patru bărbaţi purtau măşti. Atacatorii au fugit cu o dubă albă.

Tipografia, fondată în februarie 2006, a mai fost atacată de patru ori. În februarie 2006, a fost spartă de interlopi, care au deteriorat maşinile de tipărit proaspăt achiziţionate.

În octombrie 2012, bărbaţi necunoscuţi au încercat să pătrundă în tipografie, dar nu au reuşit să deschidă poarta. În decembrie 2012, şapte bărbaţi care transportau mai multe cutii cu unelte au încercat să străpungă poarta. Au fugit după ce au fost chemaţi poliţiştii.

Pe 19 noiembrie 2019 atacatori au pătruns în tipografie şu au dat foc la maşinile de tipărit, producând daune estimate la peste 40.000 USD. În acea zi, patru persoane, îmbrăcate în negru pentru a se deghiza în protestatari pro-democraţie din Hong Kong, au dat foc tipografiei, provocând pornirea sistemului de aspersoare din clădire.

Mai mulţi senatori americani şi grupurile de drepturi Reporteri fără frontiere şi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, precum şi Clubul corespondenţilor străini din Hong Kong, au condamnat atacul din 2019.

Purtătorul de cuvânt al Epoch Times Hong Kong a declarat că publicaţia nu se va pleca în faţa ameninţărilor violente şi este în curs de reparare a echipamentelor deteriorate. Ea şi-a exprimat speranţa că poliţia din Hong Kong va rezolva cazul şi îi va aduce pe cei patru bărbaţi în faţa justiţiei.

Ea i-a îndemnat pe locuitorii din Hong Kong să continue să sprijine ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe