Hong Kong: Reporter Epoch Times bătut cu o bâtă de baseball în blocul în care locuieşte
alte articole
Un reporter pentru ediţia din Hong Kong a publicaţiei Epoch Times a fost bătut de un bărbat neidentificat cu o bâtă de baseball pe 11 mai. Atacul este considerat cel mai recent episod din seria încercărilor de reducere la tăcere a puţinelor ziare pro-democraţie rămase în Hong Kong.
Sarah Liang se afla la primul etaj al clădirii în care locuia, în momentul în care a fost luată la bătaie, marţi la prânz (ora locală). Atacatorul a lovit-o cu bâta de mai multe ori, apoi a fugit cu un autovehicul. Incidentul a durat aproximativ un minut.
Liang a rămas cu vânătăi severe pe ambele picioare.
Incidentul este cel mai recent dintr-un şir de atacuri asupra reporterilor şi tipografiei Epoch Times din Hong Kong - care sunt puse pe seama campaniei organizate de Partidul Comunist Chinez de reducere la tăcere a presei libere - prin intimidări şi şantaje. Epoch Times Hong Kong este un ziar cunoscut pentru transmiterea de ştiri despre campania Partidului Comunist Chinez de acaparare completă a oraşului, despre corupţia clasei politice afiliate Chinei şi despre încălcările drepturilor omului comise de regimul comunist, în oraş şi în China.
Liang a fost dusă cu o ambulanţă la spitalul Queen Elizabeth pentru tratament. În jurul orei 15:00 la ora locală, poliţia a ajuns la spital pentru a asculta mărturia ei despre atac. Începând cu ora 18:30 ora locală, era încă în spital.
Un martor cu numele de familie Li a spus că ieşea dintr-un restaurant din apropiere când a auzit o femeie ţipând: „Ajutor, mă bat!”.
Martorul a menţionat că a văzut apoi un bărbat înalt, de aproximativ 40 de ani care purta o bâtă de baseball sărind într-o maşină şi fugind. Potrivit martorului, vehiculul agresorului era un Mercedes-Benz negru cu numărul de înmatriculare „TV3851”.
Martorul a subliniat că atacul s-a dorit un avertisment la adresa echipei The Epoch Times. Ea a calificat atacul ca fiind brutal şi inuman, adăugând că va fi dispusă să depună mărturie împotriva atacatorului, dacă va fi prins.
Vorbind cu presa locală în afara spitalului în jurul orei locale 14:.00, Liang a declarat că este de părere că atacul a fost premeditat, deoarece un alt bărbat a început brusc să strige acuzaţii despre ea pe 8 mai, în acelaşi loc în care a fost agresată azi. În incidentul anterior, bărbatul a plecat, în cele din urmă, după ce şi-a dat seama că o bâtă neagră pe care încerca să o ţină ascunsă sub haine îi căzuse pe jos.
Liang a cerut guvernatorului-marionetă din Hong Kong, Carrie Lam, să ia în considerare cazul, deoarece siguranţa publică din oraş se deteriorează.
În timpul protestelor masive din cea de-a doua jumătate a anului 2019, au existat numeroase incidente, în care bande înarmate au luat la bătaie protestatarii anti-comunişti non-violenţi, uneori sub privirile îngăduitoare ale poliţiei oraşului.
Numeroşi analişti şi jurnalişti au scris despre legăturile Triadelor din Hong Kong cu Partidul Comunist Chinez, care angajează deseori bande locale pentru a intimida jurnalişti, activişti pro-democraţie şi politicieni incomozi.
Citiți și Reporterii Epoch Times încep să fie hărţuiţi de Poliţia din Hong Kong
Liang a mai fost vizată în două incidente separate în ultima lună. Pe 26 aprilie, a fost urmărită de un bărbat neidentificat în faţa unei staţii de metrou. Cu două zile înainte, un curier a intrat în clădirea ei rezidenţială şi a bătut la uşa locuinţei sale spunând că are o livrare. Liang nu i-a deschis uşa deoarece curierul nu a reuşit să spună ce anume livrează.
Tipografia ediţiei din Hong Kong a fost atacată de intruşi şi vandalizată cu un baros pe 12 aprilie, forţând oprirea tipăririi pentru câteva zile. Cu aproape doi ani înainte, aceeaşi tipografie a fost incendiată de patru persoane mascate. Atacatorii nu au fost găsiţi de poliţie. Se crede că în spatele ambelor atacuri se află bande angajate de Partidul Comunist Chinez.
Guo Jun, directorul ediţiei din Hong Kong a Epoch Times, a declarat că nu există nicio îndoială că Partidul se află în spatele atacului asupra lui Liang. Guo a cerut comunităţii internaţionale să acorde atenţie siguranţei tuturor reporterilor care lucrează în Hong Kong.
Scopul Partidului în acest atac, precum şi în celelalte, a fost de a forţa presa independentă, anti-comunistă, să renunţe să raporteze ştiri critice la adresa forţelor pro-Beijing şi a agenţilor săi de influenţă din oraş.
Guo a adăugat că au fost observate vehicule neidentificate şi persoane suspecte în apropierea tipografiei.
Ediţia chineză a Epoch Times a cerut poliţiei din Hong Kong să îşi îndeplinească datoria de a investiga toate cazurile nerezolvate care implică biroul din Hong Kong.
"Facem apel la publicul larg din Hong Kong să continue să sprijine ziarul Epoch Times". „Epoch Times nu va da înapoi şi va continua să ofere ştiri reale şi să protejeze Hong Kong-ul” de ingerinţa comunistă din China continentală.
De asemenea, ediţia în limba chineză a solicitat comunităţii internaţionale să contribuie la „prevenirea violenţei crescânde desfăşurată de Partidul Comunist împotriva publicaţiilor din Hong Kong”.
Fosta colonie britanică, cândva aclamată pentru libertăţile sale civile, a observat o deteriorare drastică a libertăţii presei, pe măsură ce regimul chinez şi-a întărit controlul asupra oraşului.
În special impunerea, de către Beijing, a unei legi draconice de aşa-zisă "securitate naţională", precum şi schimbarea codului electoral au determinat numeroşi analişti să atragă atenţia că Hong Kong este copleşit de forţele comuniste.
Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA) a condamnat violenţa împotriva lui Liang, într-o declaraţie pe pagina sa de Facebook, „îndemnând solemn” poliţia să aducă rapid atacatorul în faţa justiţiei.
„Libertatea presei este o valoare de bază care face din Hong Kong un succes. Nu vom tolera niciodată ameninţări violente împotriva mass-mediei sau a jurnaliştilor”, a adăugat HKJA.
Citiți și Departamentul de Stat al SUA denunţă atacul împotriva tipografiei Epoch Times din Hong Kong